Češki filozof očitao bukvicu Zapadu: Nije Putin uništio međunarodno pravo 1999. godine

Novosti online

subota, 26. 11. 2016. u 19:49

Чешки филозоф очитао буквицу Западу: Није Путин уништио међународно право 1999. године

Vladimir Putin

Vidimo i sami da međunarodno pravo od 1999. godine faktički ne funkcioniše. I to nije Putinova krivica“
„Kakva je zaista situacija oko Krima? Da li ga je Rusija otela? Zašto Krim nije isto što i Sudeti? Stepen mržnje prema Rusiji je visok. A kada se analitičari prisete pakta Molotov—Ribentrop, slika postaje još potpunija, i Rusiju predstavljaju kao carstvo zla“, piše Vladimir Franta za češke „Literarne novine“.

Autor članka traži odgovor na pitanje zašto je sve to tako. I odgovara: cilj je postignut. Neprijatelj je stvoren. I uvek se može započeti rat u kome će oni koji se bave intrigama uvek naći način da se opravdaju, a narod će im još i aplaudirati.

„Isto kao što su aplaudirali (istina, ne svi) Toniju Bleru kada je objašnjavao Britancima da se rat protiv Iraka (koji je zajedno sa posledicama odneo preko milion života) vodi u interesima Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Severne Irske. Ostaje nam samo da se čudimo odakle Zapadu moralno pravo da kritikuje Rusiju“.

„U čemu je razlika između Krima i Sudeta? Obe teritorije su žrtvovane. Saveznici su dali Sudete Hitleru i tako izdali naš narod i našu državu, dok je Krim sa 90 odsto ruskog stanovništva uskoro posle Drugog svetskog rata Hruščov poklonio Ukrajini. Teritoriju savremenog Donbasa su takođe boljševici predali Ukrajinskoj Sovjetskoj Republici. Donbas prethodno nikada nije bio u sastavu Ukrajine“, navodi češki list.

„Da Krim nije postao deo Rusije, svet bi video genocid koji ukrajinske vlasti vrše nad svojim stanovništvom, rekao je Putin“, podseća autor teksta i dodaje: „Ali najvažnija je želja naroda Krima i kako je on glasao na referendumu. Ima li taj narod pravo da sam izabere s kim želi, a s kim ne želi da živi — to je najvažnije pitanje. Ko treba da mu pomaže u tome ili da ga ometa polazeći od međunarodnog prava. Vidimo i sami da međunarodno pravo od 1999. godine faktički ne funkcioniše. I to nije Putinova krivica“.(Izvor: sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Steva

26.11.2016. 20:33

Polako, ali sigurno, svice na zapadom. Razbijaju se tamni oblaci koji su pokrivali zapad. I, kao sto u istoriji biva, tako ce se jednom raspasti i zapadna hegemonija.

BRAVO ZA TOG DIVNOG COVEKA

26.11.2016. 21:32

Svaka cast Gospodine Franta, pogodili ste u "desetku" u srce onih koji siju zlo po svetu, bez prekida posle drugog svetskog rata.

Jos Neko Kopa

26.11.2016. 22:05

Pocetak kraja zlocinackoj zapadnoj diktaturi.Putin ih overava pobednickim projektilom.

Miro Markovic

26.11.2016. 22:13

Svi se mi secamo kada je Konvencija o nepovredivosti evropski granica bila potpisana uz veliku pompu za vreme vladavine Busa starijeg. Medjutim, posle ujedinjena dve Nemacke, prvi korak koji je ta ujedinjena Nemacka ucinila je razbijanje jedinstvene Jugoslavije i priznanje nenjih adminitrativnih granica, koje su nezakonito ustanovili bivsi komunisti, priznala za drzavne granice. A danas te iste figure pricaju o moralu. Hvala ovoj Cehu, koji ima hrabrosti da da kaze istinu!

sava savanovic(prvi srpski vampir)

27.11.2016. 13:22

kako ono bese budi se istok i zapad budi se sever i jug!ma jok bre bajke!a ono amerika i engleska bice zemlja proleterska!oce al sutra malo!krim strateski vojni objekat rusje crna flota!donjeck donbas suhoputni prolaz do krima jos im ne hvata jedna oblast i 100% dolaz do krima iz rusije!koj bre bakraci od rusa bre idu pazi u krimu zive 90%rusa i on je ruski bajke bre a sta je sa krimskim tatarima ukraincami?!oni se ne racunaju?!ruku na srce putine i kazi zasto si uzeo krim!!