MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

SKORO polovina stanovnika Ukrajine smatra da nije nužan povratak Krima, preče im je, pokazuje novo istraživanje, rešavanje egzistencijalnih problema. Taj podatak je zabrinuo rukovodstvo u Kijevu, ali Ministarstvo informisanja tvrdi da stalno pada broj informacija o Krimu, pa je razumljivo što čak 47 odsto stanovnika nije zainteresovano za povratak poluostrva Ukrajini. U vestima se uglavnom objavljuju informacije o problemima krimskih Tatara.

Rukovodilac Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, Refat Čubarov, koji sad živi u Kijevu, javno negoduje što su vlasti neaktivne.

- U Ukrajini je nastupio period zaborava svega i svačega, činovnici su se prosto raspustili - kaže Čubarov.

Nedavno je predsednik Petar Porošenko predložio da Kijev da Tatarima na poluostrvu realnu autonomiju i na taj način se aktuelizuje tema povratka Krima Ukrajini. Biće formirana posebna komisija koja će se baviti pitanjem autonomije.

- Želimo makar i sa kašnjenjem da na Krimu stvorimo autonomiju krimskih Tatara koja će im dati punu ravnopravnost građanskih sloboda i prava sa Rusima i Ukrajincima i drugim narodima koji tamo žive - rekao je Porošenko.

SUKOBI NE PRESTAJU PET ukrajinskih vojnika je ubijeno, a četiri ranjena u sukobima ukrajinske vojske i pobunjenika na istoku Ukrajine. Uprkos stupanju na snagu sporazuma o primirju, obe strane i dalje ga redovno krše, a sastanak “Normandijske četvorke” o prekidu vatre i izborima na istoku Ukrajine, u Berlinu je 11. maja završen bez rezultata.

Pre dve godine, svaki sedmi Ukrajinac je smatrao da se Krim može vratiti samo pomoću oružja. Sociolog Jevgenij Kurmašov iz Kijeva objašnjava da i zapadni listovi sve ređe pišu o Krimu, a na prvim stranicama sve se manje pojavljuju i vesti o Donbasu.

Većina građana je svesna da bi novi rat još više otežao život. Zbog toga o povratku Krima sada uglavnom govore samo Tatari, pa je i na takmičenju Evrovizije u Stokholmu, o krimskim Tatarima i njihovoj sudbini pevala u ime Ukrajine Tatarka Džamala.

Politikolozi kažu da i predsednik Ukrajine Petar Porošenko sve ređe izjavljuje da se zemlja nikada neće odreći Krima. Među Tatarima sada se sve više govori da treba da se koncentrišu u Hersonskoj oblasti, sve dok im se ne omogući povratak na Krim, koji je, inače, svojevremeno sovjetski vođa Nikita Hruščov administrativno pripojio Ukrajini.


“ŠPIGL”: POPUŠTAJU SANKCIJE RUSIJI

IZA kulisa Bundestaga nemački političari kuju planove za ublažavanje sankcija Rusiji, piše nemački nedeljnik “Špigl”. U zamenu za pomoć Moskve u sprovođenju lokalnih izbora na istoku Ukrajine, Berlin je spreman da ukine niz ograničenja. “Špigl” navodi da bi planovi za ublažavanje antiruskih sankcija mogli početi ove godine.