MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

IAKO je Kremlj obećao da će ispostaviti Iranu nove modele PVO sistema modernije od S-300 za sada se ne zna kada će to biti jer Teheran još nije uplatio dogovorenu sumu. To je potvrdio Putinov portparol Dmitrij Peskov koji je objasnio da se još ne može govoriti kada će Iran dobiti ruske protivvazdušne sisteme.

Novi ugovor o prodaji tih PVO sistema bio je potpisan početkom novembra 2015. po kojem bi Moskva trebala da isporuči četiri diviziona S-300 PMU2 favorit u vrednosti od milijardu dolara. Ruski koncern Almaz -Antej bi trebao da napravi i isporuči te sisteme u roku od 18 meseci od potpisivanja dogovora i uplate avansa.

Za vreme boravka iranskog ministra odbrane Hoseina Deghana zaista se razgovaralo o vojno-tehničkoj saradnji ali se se pre isporuke mora rešiti finansiranje.

Da podsetimio Irak je povukao tužbu protiv Rusije koju je bio podneo sudu u Ženevi tražeći odštetu od čak četiri milijarde dolara. Ugovor je bio potpisan 2007. godine i Teharan je uplatio avans. Moskva se bila obavezala da isporuči pet diviziona S-300 PMU-1 u čijem je sastavu 40 lansirnih uredjaja. Vrednost tog ugovora je bio 800 miliona dolara.

Ali je tadašnji predsedniik Rusije Dmitrij Medvedev zaustavio izvršenje ugovora. Ruski general-lajtnant u penziji Jevgenij Bužinski ističe da spomenuta rezolucija SB OUN nije zabranjivala isporuku Irancima odbrambenog sistema S-300 već drugog oružja ali je predsednik Medvedev hteo da dokaže Vašingtonu i Briselu da je za tesnu saradnju sa njima.

Kasnije je predsednik Putuin odlučio da Rusija ispuni svoje obaveze pa je embargo na S-300 skinut u aprilu 2015. a već u jesen prošle godine ruski potpredsednik vlade zadužen za vojno-industrijski kompleks Dmitrij Rogozin saopštio je da će Rusija isporučiti PVO sisteme Teheranu ali je posao zaustavljen jer očigledno Iran nije imao para.

Ministar odbrane Hosein Deghan bio je 16. februara u Moskvi i ponovio je da je Teheran zainteresovan za vojnu tehniku ali se nije precizirealo kada. Iran osim S-300 želi da kupi i ruske lovce SU-30. U federalnoj službi za vojno tehničku saradnju RF tvrde da bi ugovor sa Iran o nabavci vojne tehnike mogao da se potpiše u toku ove godine.

Mada se u novinski i agencijskim tekstovima spominje S-300 Iran će zapravo dobiti sisteme Antej-2500 koje je kupio i Egipat. Rusi više ne proizvode S-300 već nove sisteme Antej-2500 za koje eksperti kažu da su superiorniji od starih S-300 i američkih ,,patriota,,. Što se tiče sistema S-400 on je za Iran preskup.

U Rusiji naglašavaju da Iranu prodaju odbrambeno oružje i ono ne prestavlja nikome pretnju pa ni Izraelu. Putinov ukaz od 13. aprila 2015. godine daje mogućnost da se ,,Anteji-2500,, prebace u Iran avionima kao i brodovima.

Mobilni raketni PVO sistemi ,,Antej-2500,, pripada novom pokolenju i njime se mogu rušiti protivničke rakete kao i razne letilice. Namena ,,Anteja-2500,, je da štiti važne objekte kao i mesta gde je veća koncentracija vojske. Istovremeno ,, Antej-2500,, može da gađa 24 cilja u vazduhu ili 16 balističkih raketa koje lete brzinom do 4500 metara u sekundi. U Rusiji se hvale da u toj klasi ,,Antej-2500,, nema ravnih na svetu a prednost mu je i to što ima odlične pokazatelje u proporciji cena- efikasnost. Taj sistem koristi rakete 9M82M kao i 9M83M.

Maksimalana brzina ,,Anteja-2500,, je 4500 metara u sekundi a usporedbe radi S-300 i američkih ,, patriota,, je 3000 metara u sekundi.


PUTIN ISPRAVLjA GREŠKU

Poznati ruski geopolitičar penzionisani general-puikovnik Leonid Ivašov objašnjava da je jako važno da Rusija bude pouzdan partner u prodaji oružja Iranu.

- Putin je zapravo ispravio grešku koju je napravio bivši predsednik Dmitrij Medvedev tako što je obustavio isporuku S-300 Iranu pravdajući se sankcijama koje je Teheranu uveo SB OUN. Otkazujući realizaciju ugovora o isporuci S-300 Moskva je bila pokazala da ne može da se odupre pritisku Vašingtona - kazao je Ivašov.