Svet sa 1.500 metara

D. SAVIĆ

20. 01. 2016. u 07:01

Počinje 46. po redu Ekonomski forum U švajcarskom Davosu. Merkelova ne dolazi. Najbrojnija delegacija stiže iz SAD

Свет са 1.500 метара

Stotine specijalaca nadgledaju skup

EKSKLUZIVNO alpsko skijalište u istočnoj Švajcarskoj, sa nešto više od desetak hiljada duša, pretvara se od danas do 23. januara, 46. put, u stecište svetskog krema. Sa nadmorske visine od preko 1.500 metara, okupljeni na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Štajgenberger Grand hotelu Belvedere, za ovu priliku pretvorenom u bezbednosnu tvrđavu, sagledavaće globalno stanje sveta.

Brojnost prispelih šefova država ili vlada, krunisanih glava, poslovnih ljudi, nobelovaca, milijardera, novinara, bezbednosnih snaga... daleko nadilazi lokalno stanovništvo najvišeg grada u Evropi. Obrnuta je srazmera između centralne teme skupa koju je osnivač foruma Klaus Švab najavio kao "Četvrtu tehnološku revoluciju", i onih spontano nametnutih u uzavrelim međunarodnim vodama, od ratnih žarišta i masovnih migracija, do rekordnog jaza između elite i ostatka populacije.

Na forumu će tokom četiri dana biti održano oko 300 skupova. Na sesiji "Imperativi 2016" trebalo bi da budu definisani prioriteti za tekuću godinu.

Pozornicu ozbiljnih diskusija, do koje elitu od aerodroma u Cirihu, prevoze helikopteri i crne limuzine, ukrašava, međutim, luksuz i obilje specijaliteta. Procenjuje se da će se razgovori voditi uz oko 17.000 kanapea, 1.600 boca šampanjca i mnogo više vina - dnevno. Troškovi skupa procenjuju se na oko osam miliona dolara.

Najbronija ovogodišnja delegacija dolazi iz SAD, zemlje u kojoj živi najviše milijardera, pa u ključne figure u Davosu spadaju američki potpredsednik Džo Bajden i državni sekretar Džon Keri. U okolnostima zategnutih odnosa na Bliskom istoku pažnju privlači prisustvo, pod istim krovom, izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, njegovog iračkog kolege Ali-Abadija, uz iranskog i saudijskog šefa diplomatije. Na skupu od 20. do 23. januara učestvuje i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Od 2.500 poslovnih ljudi i 40 šefova država i vlada u Davosu, petina su žene. Njihovo prisustvo ove godine, međutim, pomalo zasenjuje odsustvo najmoćnije među njima, nemačke kancelarke Angele Merkel. Uočljivo će biti i odsustvo delegacije Severne Koreje, koja je trebalo da doživi "premijeru" u Davosu. Gostoprimstvo gostima iz Pjongjanga je otkazano posle testa hidrogenske bombe.


I GLUMCI NASTUPAJU

ZVEZDE šou biznisa glumci Leonardo Dikaprio, Kevin Spejsi i njihova kineska koleginica, glumica Jao Čen koja na "Tviteru" ima 78 miliona pratilaca, među najprepoznatljivijim su licima skupa. Njihova uloga, međutim, daleko je od glumačke. Dikaprio će govoriti o klimatskim promenama, Kevin Spejsi o politici...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

КИР СРБИН

20.01.2016. 08:11

Шта ти је туризам на високом нивоу. Они као нешто решавају, а све разрешено још лани у пет - шест очију. Каква економија, какви бакрачи. Највише ме одушевљавају српски квази аналитичари, и економски и политички. Дал` ти људи слушају шта причају Бог свети зна.