Ambasada Velike Britanije ponovo je danas otvorena u Teheranu, što se ocenjuje kao istorijski korak u odmrzavanju odnosa između Irana i Zapada.

Ponovnom otvaranju ambasade prisustvovao je britanski ministar spoljnih poslova Filia Hamond, koji je proglasio Ambasadu otvorenom pošto je podigao zastavu u bašti rezidencije iz 19. veka u Teheranu, posle četiri godine pošto su demonstranti upali u zdanje, kada je ambasada zatvorena, prenela je agencija Rojters.

"Ponovno otvaranje naše ambasade predstavlja ključni korak u poboljšanju bilateralnih odnosa. Prvobitno, želimo da se osigura da je nuklearni sporazum uspeh, uključujući podsticanje trgovine i investicija kada su sankcije ukinute", rekao je Hamond, javlja BiBiSi.

Na čelu britanske ambasade u Teheranu biće otpravnik poslova Adžaj Šarma, ali se prema najavi britanskog ministra očekuje prelazak na puni nivo predstavljanja - na nivou ambasadora u narednim mesecima.

Zamenik iranskog ministra inostranih poslova Madžid Takt-e-Ravanči izjavio je za iransku državnu televiziju dan ranije da će Ambasada Irana u Londonu ponovo biti otvorena u isto vreme kada i britanska u Teheranu i da će biti predstavljene na nivou otpravnika poslova, dodaje AP.