MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

SA KOSMODROMA ”Pleseck” u Arhangelskoj oblasti u sredu su ruske raketne jedinice strateške namene lansirale prototip interkontinentalnog balističkog projektila koji koristi novo čvrsto gorivo. Nova, eksperimentalna raketa pogodila je zadatu metu na poluostrvu Kamčatka, potvrdilo je Ministartvo odbrane. Tako je samo nekoliko dana posle samita NATO u Čikagu, gde se raspravljalo o protivraketnoj odbrani (PRO), sa ruskog kosmodroma stigao odgovor.

- Planiramo da ojačamo našu udarnu grupu interkontinentalnih raketa. One će biti sposobne da prođu protivničku protivraketnu odbranu. Raketa lansirana iz ”Plesecka” imala je za cilj da u praksi proveri koliko su pravilna i efikasna nova rešenja konstruktora, a proverene su karakteristike pojedinih njenih delova - objasnio je predstavnik raketnih jedinica.

Novi projektil koristi nova tehnička rešenja ”pete generacije raketnih kompleksa”, što je uticalo na smanjenje rokova i troškova proizvodnje. Raketa je koristila novo gorivo, što joj povećava brzinu, pa je teže mogu stići presretači. Njene bojeve glave mogu da gađaju više ciljeva. Novi projektil trebalo bi da bude superiorniji od sadašnjih najboljih, ”topolj-m” i ”jars”. Prvi pokušaj lansiranja takve rakete, septembra prošle godine, bio je neuspešan.

Bivši načelnik glavnog štaba ruskih raketnih jedinica general-pukovnik Viktor Jesin lansiranje nove rakete ocenio je kao odgovor Moskve na širenje američke globalne PRO. Moskva namerava da modernizuje svoje raketne snage, kako bi one bile superiornije od američkih presretača, kojima će biti okružena Rusija posle 2020. godine.


SATANA”

PLAN je da se u bližoj budućnosti napravi sto tona teška interkontinentalna raketa, zamena za čuvene ”vojvode”, na Zapadu prozvane ”satane”. Stručnjaci kažu da je teško tačno proceniti kada će se ta raketa pojaviti, zbog preduge pauze u razvoju usled besparice koja je godinama mučila rusku vojnu industriju.