MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI novinari danima ne mogu da utvrde ko je glavni krivac što je među herojima na počasnoj tribini na Crvenom trgu u Moskvi na paradi povodom Dana pobede bila izvesna Šolpan Kurmangalijeva, okićena lažnim ordenjem. Ona je, obučena u generalsku uniformu, bila među dvesta odabranih ratnih veterana. Na prsima je imala zvezde Heroja SSSR i zvezdu Heroja socijalističkog rada. Obe te nagrade imala je samo pilot Valentina Grizodubova, koja je umrla 1993.

Lažna heroina živi u selu Mamontovka u Podmoskovlju. Policija želi da sazna kako je došla na počasnu tribinu i odakle joj sva ta odlikovanja. Kurmangalijeva je rođena 1936. i nema je u spiskovima heroja. Zemljaci su je pre dve godine videli na svečanosti kod Boljšog teatra u uniformi pukovnika, ali tada nije imala ordenje. Navodno je medalje dobila od bivšeg člana Vrhovnog sovjeta SSSR Saše Umulatove, koja je 2005. podelila na hiljade ordena sličnih pravima.

U federalnoj službi koja se bavi obezbeđenjem kategorički tvrde da je žena koja se predstavljala kao general imala pozivnicu i dokumenta na isto ime. Proverom spiskova utvrđeno je da imena nigde nema. Verovatno su mlađi policajci propustili ženu u generalskoj unformi i s toliko ordenja, smatrajući da na Dan pobede treba odati počast veteranima, a ne tražiti od njih da se legitimišu.

Lažni veterani su, međutim, sve brojniji jer sadašnje rukovodstvo nastoji da materijalno pomogne zaslužne ljude koji su ratovali u otadžbinskom ratu pa neki pokušavaju da im se prišljamče...