SIMULTANA akcija policije u više američkih gradova sistematski “briše” talas protesta protiv gramzivosti bogatih koji već nedeljama zapljuskuje obale SAD, proširivši se u jednom trenutku na stotinak mesta u Americi.

Policija opremljena šlemovima i štitovima evakuisala je u utorak ujutru demonstrante iz “kolevke” pokreta “Okupiraj Vol strit”, iz američkog finansijskog centra u Njujorku, gde protesti traju od 17. septembra. Uhapšeno je 70 ljudi, more šatora je nestalo, zajedno sa transparentima, i pratećim rekvizitima, iz Cukoti parka. Policija je tvrdila da ta scenografija predstavlja pretnju po bezbednost i zdravlje građana Velike jabuke.

Dok je većina borilišta protiv grabeži bogataša napuštala dobrovoljno, lisice na ruke stavljane su svima koji su se opirali naredbi da odu. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je prokomentarisao da je park, inače privatno vlasništvo kompanije za nekretnine, postao ne mesto protesta, već sedište “kršenja zakona”, zbog buke, zagađenosti, ometanja poslova.

STOTINE SA LISICAMA VIŠE od 900 ljudi je optuženo u vezi sa protestima od sredine septembra, uključujući 700 uhapšenih tokom demonstracija 1. oktobra na Bruklinskom mostu u Njujorku. Demonstranti sebe nazivaju “99 procenata”, aludirajući na studiju nobelovca Džozefa

Štiglica u kojoj se tvrdi da jedan odsto najbogatijih kontroliše 40 odsto američkog bogatstva.

- Prvi amandman štiti slobodu govora. Ali, on ne štiti upotrebu šatora, vreća za spavanje i preuzimanje javnih površina - rekao je Blumberg, dodavši da će demonstranti moći da se vrate, ali bez rekvizita, i uz poštovanje pravila.

Akcija je usledila posle sličnih policijskih “čistki” u Oklandu, u Kaliforniji, Portlandu u državi Oregon... Obrazloženja su širom zemlje ista - kriminal u kombinaciji sa lošim sanitarnim uslovima i pritužbe na ometanje lokalnih poslova, sveli su toleranciju za protestno kampovanje kao izraz slobode govora.

S druge strane Atlantika, u Londonu, gde su se, kao i u mnogim drugim svetskim centrima, proširile demonstracije započete u SAD, održan je, međutim, skup podrške američkim demonstrantima. Izražena je podrška pokretu “Okupiraj Vol strit”, koji je za par dana trebalo da obeleži dvomesečno trajanje, uz poziv za protest ispred američke abmasade.

- Neki političari mogu fizički da nas uklone sa javnih mesta, naših mesta. Ali, ne možete da izbacite ideju za koju je kucnuo čas - ističe se u saopštenju aktivista.