NAŠA JE OBAVEZA DA NAHRANIMO GLADNU DECU SVETA: Srpkinja Anika Lazić sa svojim koleginicama pokrenula humanitarno udruženje

G. Č.

20. 04. 2021. u 14:24

PAŽNjE i poštovanja dostojno je kada ljudi, u ova teška vremena pandemije, misle na druge, na gladne i nezaštićene.

НАША ЈЕ ОБАВЕЗА ДА НАХРАНИМО ГЛАДНУ ДЕЦУ СВЕТА: Српкиња Аника Лазић са својим колегиницама покренула хуманитарно удружење

Privatna arhiva

Još je za veći respekt ako se pomaže deci, a posebno ako to rade mladi, kao što je to učinila grupa studentkinja iz Nice, među kojima je i naša Anika Lazić (20).

- Želele smo da radimo nešto što nije vezano samo za Francusku, niti isključivo za pandemiju. Namera nam je bila da obuhvatimo ceo svet. Svi su sada usmereni ka koroni, a mi smo htele da pomognemo gladnoj deci, jer smatramo da se sada ne priča dovoljno o tome – ističe za "Novosti" ova mlada studentkinja marketing menadžmenta na Visokoj biznis školi EDHEC u Nici.

Ova rođena Beograđanka i pet njenih školskih drugarica, Solen Karoca sa Filipina, Fung Lin Engijen iz Vijetnama i tri Francuskinje, Mael Sulije, Mari Sid i Ranija Abel, osnovale su prošle godine u septembru humanitarno udruženje "FeedTheKids", kao deo studentskog projekta. Želja im je, bila, kažu, da na ovaj način pokrenu ljude da više razmišljaju o još uvek prevelikom broju neuhranjene dece na planeti.

Prenose i obeshrabrujući podatak Svetskog programa za hranu u kome se ističe da svakih 11 sekundi u svetu od gladi umre jedno dete mlađe od pet godina. Situacija ne prestaje da se pogoršava, i to u 21. veku...

Foto: G. Č.

U svom humanom poduhvatu povezale su se i sa Unicefom.

- Unicef nam pomaže samim tim što radimo pod njihovim pokroviteljstvom, ali i tako što nam daju savete, usmeravaju nas, pružaju logistiku. Kada završimo naš nastavni deo akcije, 30. aprila, sav prikupljeni novac ćemo proslediti njima, a oni će ga dalje raspodeliti gde bude bilo najpotrebnije – ističe ova mlada humana Srpkinja.

Biti angažovan na ovakvoj vrsti aktivnosti, podrazumeva i puno posla s adminstracijom koja oduzima dosta vremena. Teško ide i oko sakupljanja priloga.

- Obraćale smo se na mnogo adresa, kontaktirali mnogobrojne firme u Francuskoj, s molbom da se uključe u našu akciju, bez obzira na to da li je reč o proizvodima ili novcu, ali, za sada, nije bilo dovoljno odgovora, verovatno zbog aktuelne situacije oko pandemije – ističe naša sagovornica, dodajući da, zbog korone, najveći deo akcija trenutno sprovode preko instagrama.

Cilj im je da sa akcijom nastave i van školskog programa. Bilo bi im drago da asocijacija produži rad i kasnije, a mnogo zavisi od toga kakav će biti trenutni odziv.

Kada prođe kovid, volele bi i da otputuju u najugroženije delove sveta i da lično uruče pomoć mališanima kojima je najviše potrebna.

- Pozivamo sve humane ljude da se priključe našoj akciji. Na bilo koji način, da prenesu poruku, doniraju, svaka pomoć je dobrodošla. I u ideji, i u organizaciji, i u novcu – poručuje Anika Lazić.

Kaže da su deci danas više nego ikad potrebna darežljivost i solidarnost, i da je njihova ishrana ne samo pitanje dobre volje, već i obaveza svih nas.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek