BRAZILCI GRADE NOVU OGROMNU SKULPTURU HRISTA: Sa 43 metra biće treći po visini u svetu

J.Ž.S.

12. 04. 2021. u 11:17

Nova ogromna skulptura Hrista gradi se na jugu Brazila i biće viši od znamenitog Hrista Otkupitelja koji se uzdiže nad Riom de Ženeirom.

БРАЗИЛЦИ ГРАДЕ НОВУ ОГРОМНУ СКУЛПТУРУ ХРИСТА: Са 43 метра биће трећи по висини у свету

Foto: Vikipedija

 Kip se gradi od 2019. u gradu Enkantaduu brazilskoj saveznoj državi Rio Grande do Sul. Završetak je planiran za drugi deo ove godine, a začetnik ideje je gradonačelnik Adroaldo Koncati koji je prošlog meseca umro od posledica kovida.

Hrist Zaštitnik sa postoljem će biti visok 43 metra, a raspon ruku će mu iznositi 36 metara. Imaće unutrašnju dizalicu i vidikovac pri vrhu.

Poređenja radi, Hrist Otkupitelj je visok 38 metara, a raspon ruku mu je 28 metara i ova statua će u septembru "napuniti" 90 godina.

Enkantado, gradić sa 22.000 stanovnika, nalazi se 150 kilometara severozapadno od Porto Alegrea, glavnog grada te savezne države. Kip se podiže zbog podsticanja vere i turizma u tom području, a autori skulpture su otac i sin, Genesio i Markus Moura.     

 Cena projekta je dva miliona reala (oko 300.000 evra) i u celosti se finansira iz donacija.

Ovo će biti treći Isusov kip po visini u svetu. Prva dva su Jesus Buntu Burake u Indoneziji i kip Hrista Kralja u poljskom Sviebodzinu, koji su viši od 50 metara.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a