NAUČNICI UPOZORAVAJU: 2100. leto će trajati oko pola godine - evo zbog čega to nije dobra vest

Novosti onjaln

25. 03. 2021. u 11:23

AKO se ne preduzmu ozbiljne mere u borbi protiv klimatskih promena, do kraja ovog veka leto bi moglo trajati pola godine, upozorava najnovije istraživanje.

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: 2100. лето ће трајати око пола године - ево због чега то није добра вест

Novosti

Naime, prema analizama naučnika, u poslednjih 60 godina razdoblje leta se širom sveta u proseku produžilo za 17 dana. "Leta zbog globalnog zagrevanja tako postaju sve duža i toplija, a zime sve kraće i toplije", rekao je klimatolog Juping Guan.

U tekstu se navodi da možda nekima ideja o dužem letnnjem razdoblju zvuči kao idealna prilika za boravak na otvorenom, ali se dodaje da produžena sezona leta može značajno uticati na naše zdravlje, okolinu i poljoprivredu.

U tom bi slučaju, navodi se dalje u istraživanju, bilo više toplotnih talasa i više bolesti koje prenose komarci, a sezona alergija bi trajala još duže.

U istraživanju se navodi da bi leto do kraja ovog veka, ako se ništa ne učini po pitanju emisije štetnih gasova i suzbijanju globalnog zagrevanja, moglo trajati najmanje pola godine.

- Ako nastavimo po starom, proleće i leto će do kraja veka početi mesec dana ranije nego 2011. godine, a jesen i zima otprilike pola meseca kasnije; što će rezultirati da 2100. leto traje oko pola godine, a zima manje od dva meseca - upozoravaju stručnjaci u istraživanju.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024