UTIČU NA NESANICU I ODNOS SA OKOLINOM: Više od trećine mladih pokazuje zavisnost od pametnih telefona

J.Ž.S.

24. 03. 2021. u 11:54

Više od trećine mlađih odraslih osoba pokazuje simptome zavisnosti od pametnih telefona, bez obzira na to koliko vremena dnevno provedu na tim uređajima. Ova zavisnost nije službeno priznata kao klinička dijagnoza, ali simptomi su utvrđeni.

УТИЧУ НА НЕСАНИЦУ И ОДНОС СА ОКОЛИНОМ: Више од трећине младих показује зависност од паметних телефона

Foto: Depositphotos

Istraživanje londonskog King's Collegea otkrilo je da 39 odsto ljudi uzrasta od 18 do 30 godina pokazuje simptome poput gubljenja kontrole nad vremenom provedenim na telefonu, nelagodu kad im je nedostupan, zanemaruju ostale aspekte života.

Po rezultatima studije otprilike četvrtina onih koji su pokazivali znake zavisnosti, koristila je telefon više od tri sata dnevno, a dodatnih 19 odsto više od pet sati dnevno.

Više od dve trećine (69 procenata) je reklo i da loše spava, nezavisno od toga koliko vremena provedu gledajući u svoj telefon.

- Telefoni su postali neodvojivi deo naših života i ova studija je važan korak u sagledavanju učinaka njihove disfunkcionalne upotrebe i poremećaja spavanja - rekla je Samantha Son sa Odeljenja za psihologiju i psihijatriju King's Collegea.

Zanimljivo je da je studija utvrdila da je količina vremena provedena uz pametne telefone ključna za problem zavisnosti i loš san.

- Pokazalo se da će elementi bihevioralne zavisnosti bolje predvideti štetu povezanu s preteranim korićtenjem pametnih telefona nego sama dužina upotrebe - istakla je ona.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)