U EGIPTU OTKRIVEN HRIŠĆANSKI MANASTIR: Na zidovima ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom (FOTO)

Tanjug

14. 03. 2021. u 13:32

TIM arheologa iz Francuske i Norveške otkrio je u pustinji na zapadu Egipta ostatke hrišćanskog manastira iz 5. veka, koji će dodatno doprineti da se stekne uvid u svakodnevni život monaha pravoslavnih Kopta u tom periodu.

У ЕГИПТУ ОТКРИВЕН ХРИШЋАНСКИ МАНАСТИР: На зидовима исписане религиозне поруке и цитати из Библије на грчком (ФОТО)

Foto: pixabay

- Francusko-norveški tim otkrio je ruine na lokaciji Tal Ganub Kasr al-Aguz u oazi Baharija. Reč je o nekoliko bazaltnih građevina, o jednoj strukturi uklesanoj u stene i nekoliko objekata izgrađenih od blata - saopšteno je egipatskog ministarstva za antikvitete, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

- Manastirski kompleks čini šest sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, monaške ćelije i zidovi sa simbolima koji nose obeležja egipatskih Kopta - izjavio je Osama Talat načelnih odeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u ministarstvu.

Prema rečima Viktorije Gika, vođe arheološkog tima, na zidovima crkvi su ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku koji otkrivaju "prirodu monaškog života u tom delu sveta i dokazuju njihovo prisustvo u 5. veku.

Egipatske vlasti su u poslednjih nekoliko meseci saopštavale vesti o otkriću nekoliko arheoloških lokacija nadajući se da će unaprediti turističku ponudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju