U EGIPTU OTKRIVEN HRIŠĆANSKI MANASTIR: Na zidovima ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom (FOTO)

Tanjug

14. 03. 2021. u 13:32

TIM arheologa iz Francuske i Norveške otkrio je u pustinji na zapadu Egipta ostatke hrišćanskog manastira iz 5. veka, koji će dodatno doprineti da se stekne uvid u svakodnevni život monaha pravoslavnih Kopta u tom periodu.

У ЕГИПТУ ОТКРИВЕН ХРИШЋАНСКИ МАНАСТИР: На зидовима исписане религиозне поруке и цитати из Библије на грчком (ФОТО)

Foto: pixabay

- Francusko-norveški tim otkrio je ruine na lokaciji Tal Ganub Kasr al-Aguz u oazi Baharija. Reč je o nekoliko bazaltnih građevina, o jednoj strukturi uklesanoj u stene i nekoliko objekata izgrađenih od blata - saopšteno je egipatskog ministarstva za antikvitete, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

- Manastirski kompleks čini šest sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, monaške ćelije i zidovi sa simbolima koji nose obeležja egipatskih Kopta - izjavio je Osama Talat načelnih odeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u ministarstvu.

Prema rečima Viktorije Gika, vođe arheološkog tima, na zidovima crkvi su ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku koji otkrivaju "prirodu monaškog života u tom delu sveta i dokazuju njihovo prisustvo u 5. veku.

Egipatske vlasti su u poslednjih nekoliko meseci saopštavale vesti o otkriću nekoliko arheoloških lokacija nadajući se da će unaprediti turističku ponudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)