PRVI SVEMIRSKI URAGAN: Izbacuje elektrone umesto kiše

Tanjug

03. 03. 2021. u 18:58

NAUČNICI su potvrdili da su otkrili prvi svemirski uragan iznad Zemlje, a reč je o masi sastavljenoj od plazme i širokoj hiljadu kilometara koja je uočena nekoliko stotina kilometara od Severnog pola, preneo je žurnal Nejčr Komjunikejšns.

ПРВИ СВЕМИРСКИ УРАГАН: Избацује електроне уместо кише

Ilustracija / Foto Depositphotos

Svemirski uragan je izbacivao elektrone umesto kiše, imao je nekoliko spiralnih ruku i trajao je osam časova pre nego što je postepeno nestao.

"Do sada nije bilo sigurno da svemirska plazma uopšte postoji, a dokaz o postojanju je neverovatan", rekao je Majk Lokvud, naučnik na Univerzitetu u britanskom Redingu i koautor studije, preneo je Njujork post.

Nebeski spektakl, inače, snimljen je 2014. godine, ali je tek nedavno otkriven tokom istraživanja koje su vodili naučnici iz Šandonga u Kini.

"Tropske oluje su povezane sa velikom količinom energije, a ovi svemirski uragani moraju biti stvoreni neverovatno velikim i brzim prenosom energije solarnog vetra i napunjeni česticama u gornjoj atmosferi Zemlje", rekao je Lokvud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju