IPAK JE PTIČIJI GRIP: Rezultati potvrdili - 750 pelikana uginulo zbog virusa H5N1

Srna

29. 01. 2021. u 22:02

OKO 750 pelikana koji su uginuli u skloništu za ptice na severu Senegala pozitivni su na virus H5N1 ptičijeg gripa, rekao je danas direktor parka Džudž Bokar Tijam.

ИПАК ЈЕ ПТИЧИЈИ ГРИП:  Резултати потврдили - 750 пеликана угинуло због вируса Х5Н1

Foto: Free Images Pixabay

Čuvari su prošle sedmice pronašli uginule pelikane u parku ptica Džudž udaljenom delu močvare nedaleko od granice sa Mauritanijom i mestom odmora za ptice koje svake godine prelaze pustinju Sahara na putu ka zapadnoj Africi.

Na objavljenom video-snimku emitovanom na lokalnim medijima videlo se više stotina tela pelikana razbacanih po plaži.

Utočište je tranzitno mesto za oko 350 vrsta ptica ali samo su pelikani uginuli.

Vlasti su zatvorile park i iz predostrožnosti naređeno je spaljivanje ostataka uginulih ptica.

Senegal je početkom meseca registrovao epidemiju visoko patogenog ptičijeg gripa H5N1 na farmi živine u regionu Tijes udaljenom oko 200 kilometara južno, nakon čega je uništeno oko 100.000 pilića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći