DA LI ĆE OVO POMOĆI LJUDIMA? Senzacionalno otkriće - naučnici pomogli da paralizovani miševi prohodaju!

Srna

21. 01. 2021. u 22:58

ДА ЛИ ЋЕ ОВО ПОМОЋИ ЉУДИМА? Сензационално откриће - научници помогли да парализовани мишеви проходају!

Foto: Free Images Pixabay

NEMAČKI istraživači omogućili su miševima paralizovanim nakon povreda kičmene moždine da ponovo hodaju, uspostavljajući neuronsku vezu koja se do sada smatrala da je kod sisara nepopravljiva.

Povrede kičmene moždine kod ljudi, često izazvane sportskim ili saobraćajnim nesrećama, ostavljaju ih paralizovanim jer nisu sva nervna vlakna koja prenose informacije između mišića i mozga sposobna da ponovo izrastu.

Ali, istraživači sa Univerziteta "Bohum" u Ruru uspeli su da stimulišu nervne ćelije paralizovanih miševa na regeneraciju koristeći napravljeni protein.

Tretman uključuje ubrizgavanje nosača genetskih informacija u mozak kako bi se proizveo protein, nazvan hiper-interleukin-6 /hyper-interleukin-6/, prema veb lokaciji Univerziteta.

- Posebnost naše studije je da se protein ne koristi samo da stimuliše one nervne ćelije koje ga same proizvode, već se i dalje prenosi kroz mozak - rekao je šef tima Ditmar Fišer u intervjuu za Rojters.

On je dodao da se na ovaj način, relativno malom intervencijom, stimuliše veoma veliki broj nerava da se obnavlja i to je na kraju razlog zbog kojeg miševi mogu ponovo da hodaju.

- Paralizovani glodari koji su dobili tretman počeli su da hodaju posle dve do tri nedelje - rekao je on.

Tim istražuje da li se lečenje može poboljšati, odnosno da li metoda deluje na veće sisare i ako uspeju, onda će se znati da je terapija sigurna i za ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)