NIJE KORONA! Simptomi upale sinusa mogu da zavaraju, evo kako da znate šta je u pitanju

Novosti online

05. 01. 2021. u 10:12

SINUSITIS ili rinosinuitis, koji je poznatiji kao infekcija sinusa, predstavlja upalno stanje u nosnoj šupljini i paranazalnim sinusima. Može da bude biti akutna ako traje kraće od mesec dana i hronična ukoliko traje duže od 12 nedelja.

НИЈЕ КОРОНА! Симптоми упале синуса могу да заварају, ево како да знате шта је у питању

FOTO: Depositphotos

Najčešći uzrok infekcije sinusa jesu virusi, iako rinosinuitis može da bude i bakterijski što je znatno ređi slučaj jer bakterijske infekcije čine 0.5 do 2 odsto sinusnih infekcija i obično se javljaju kada bakterija posle virusne infekcije sekudnarno inficira već upaljeni sinus, odnosno najčešće kao komplikacije virusne infekcije.

Najčešći simptomi infekcije sinusa su:

- zapušen nos - curenje iz nosa (obično žute ili zelene boje)

- bol ili neprijatnost u zubima

- bol u licu ili pritisak koji se pojačava, posebno u području blizu sinusa i to kada glavu nagnete napred (osetljivost i otekline u području oko očiju, obraza, čela i nosa)

- povišena telesna temperatura

- umor

- kašalj

- gubitak ili smanjenje čula mirisa

- pritisak u ušima

- tinitus ili gubitak sluha

- glavobolja

- neprijatan zadah

Među najčešćim simptomima korone izdvajaju se sledeći: suvi iznenadni kašalj, povišena telesna temperatura, groznica, umor, bolovi u telu/mišićima, glavobolja, bol u grlu, dijareja, mučnina i/ili povraćanje, gubitak čula ukusa i mirisa, osip na koži.

Kako razlikovati infekciju sinusa od korone?

Kod infekcije sinusa se kao zaštitni znak javlja zapušen nos i pritisak u licu i/ili uhu kao i obilje sekreta, ali ne i bolovi u telu (ne računajući one u blizini sinusa) dijareja, mučnina, povraćanje, osip, intenzivan gubitak čula ukusa i mirisa, veliki umor, izrazito visoka telesna temepratura, groznica. Simptomi rinosinuitisa su koncentrisani oko gornjih disajnih puteva.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)