SVE SMO BLIŽI KVANTNOM INTERNETU? Revolucionarno otkriće naučnika sa "Kalteka" i Nase

Novosti online

24. 12. 2020. u 23:40

СВЕ СМО БЛИЖИ КВАНТНОМ ИНТЕРНЕТУ? Револуционарно откриће научника са Калтека и Насе

Foto: EPA

KVANTNA teleportacija je prenos kvantnih stanja sa jednog mesta na drugo. Reč je o trenutnom transportu jedinica kvantnih informacija, koje se nazivaju kubitima, na udaljenost od 44 kilometra brže od brzine svetlosti.

Kubit je kvantni analog bita. Odnosno, kubit, poput bita, sadrži informacije o dva različita stanja, sa vrednostima 0 i 1.

Ovaj prenos je izvršen korišćenjem kvantnog preplitanja, gde su dve čestice povezane tako da se informacije koje se dele sa jednom dele tačno sa drugom u isto vreme. Ova činjenica pretpostavlja da kvantno stanje svake čestice zavisi od stanja druge, čak i ako su udaljene.

Stručnjaci sa Kalifornijskog tehnološkog instituta „Kaltek“, Nase i „Fermilaba“ izveli su eksperiment. Konkretno, izgradili su povezani sistem između dve laboratorije koje su udaljene 44 km.

- Želeli smo da damo zamajac za ovu vrstu istraživanja i preduzmemo važne korake na putu ka realizaciji prave aplikacije za kvantnu komunikaciju i mreži i testiranju osnovnih ideja iz fizike“, rekao je za „Maderbord“ Panajotis Spenzuris, šef Kvantnog naučnog programa u „Fermilabu“

- LJudi na društvenim mrežama pitaju da li bi trebalo da se prijave za kvantnog interneta provajdera (naravno u šali). Ponosni smo što smo postigli ovu prekretnicu na održivim sistemima kvantne teleportacije sa visokim performansama. Rezultati će se dodatno poboljšati nadogradnjama sistema koje očekujemo da dovršimo do drugog kvartala 2021“, rekla je Marija Spiropulu, profesorka fizike na „Kalteku“.

Kvantni računari su sposobni da izvrše proračune gotovo 100 biliona puta brže od najmoćnijeg superračunara na svetu. Timovi sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine, kao i „Gugl“, uspeli su da postignu takve podvige.

Ipak, ova ehnologija još uvek nije dostigla tačku u kojoj se može primeniti i zasad je ograničena na testiranje ove vrste, ali već se planira mnogo toga. Tako američko Ministarstvo energetike planira da izgradi kvantnu mrežu između svojih laboratorija u svim državama.

Ovo otkriće, koje se sastoji od kvantne teleportacije, postavlja temelje kvantne internet usluge, što bi bio veliki napredak za računarstvo, jer su kvantni komunikacioni sistemi brži i sigurniji od uobičajenih mreža zahvaljujući upotrebi fotona – koje nije moguće hakovati umesto računarskog koda.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mile

25.12.2020. 04:15

100 biliona puta nula. To je realnost. Cela sustina quantne fizike je u suprotnosti sa idejom i svrhom kompjutera. 1 plus jedan je 2 a mozda i 3 a mozda i svi brojevi na svetu.Sve je dostiglo vrhunac absurda pa cak i nauka.