ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađeno 119 ostataka u astečkoj "Kuli lobanja"

Srna

13. 12. 2020. u 23:52

Arheolozi u Meksiku pronašli su 119 skeletnih ostataka u takozvanoj astečkoj kuli lobanja ispod Meksiko Sitija.

АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: Пронађено 119 остатака у астечкој Кули лобања

Foto: Depositphotos

Arheolozi su još u martu pronašli više stotina ljudskih lobanja u okviru projekta iskopavanja u Meksiko Sitiju, koji se nalazi nad starom prijestonicom astečkog carstva.

Veruje se da su ti muškarci, žene i deca žrtvovani bogovima, saopštio je Naiconalni institut antropologije i istorije /INAH/.

- Iako ne znamo da li među tim ljudima ima ratnika, moguće je da su to bili zarobljenici predodređeni da budu žrtvovani - rekao je arheolog Raul Barera.

On je dodao da su svi ubijeni kao darovi bogovima, pa možda čak i kao personifikacija samih božanstava.

Struktura u obliku bureta pronađena je u blizini katedrale Metropolitan, koja je izgrađen na temeljima hrama Templo Major, jednom od najvažnijih hramova astečke prijestonice Tenočtitlana.

Ova ogromna kula od ljudskih lobanja zvala se Uej Compantli, koja je po predanju prepala konkistadore kada su zauzeli grad pod vođstvom Ernana Korteza 1521. godine.

Kula, sa prečnikom od pet metara, prvi put je otkrivena 2017. godine.

Arheolozi su do sada otkrili tri odvojene sekcije kule, koje su slagane, kako se vjeruje, između 1486. i 1502. godine.

- Templo Major ne prestaje da nas iznenađuje, a ova kula je bez sumnje jedno od najimpresivnijih arheoloških otkrića posljednjih godina u Meksiku - rekla je meksički ministar kulture Alehandra Frausto.

Antropolozi su u početku mislili da se radi samo o ostacima mladih muških ratnika, međutim kasnije se ispostavilo da su ubijeni i žene i đeca, što ukazuje na praksu ljudskog žrtvovanja među Astecima, navodi "Sputnjik".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba