ZBOG MONOPOLA: U SAD podnete tužbe protiv Fejsbuka

Tanjug

10. 12. 2020. u 01:02

AMERIČKA Federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile su kompaniju Fejsbuk zbog navodnog kršenja antimonopolskih propisa.

ЗБОГ МОНОПОЛА: У САД поднете тужбе против Фејсбука

Foto: Tanjug/AP

Iz Federalne trgovinske komisije je najavljeno da će se tražiti odluka koja bi, između ostalog, od Fejsbuka zahtevala da se odrekne kompanija koje je kupila, a među njima su i Instagram, i Vocap.

Koalicija saveznih američkih država takođe je zahtevala da se Fejsbukovo vlasništvo nad drugim društvenim mrežama proglasi nezakonitim, preneo je Rojters.

"Gotovo celu jednu deceniju Fejsbuk koristi svoju dominaciju i monopol na tržištu da uništi slabije rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu redovnih korisnika. Od velike je važnosti da se zaustavi ovo predatorsko preuzimanje manjih kompanija i da se poverenje vrati na tržiste", rekla je tužiteljka države Njujork Leticija Džejms, preneo je AP.

Iz sedišta Fejsbuka je saopšteno da kompanija razmatra optužbe, ocenivši da je reč o presedanu koji će imati uticaj na širu poslovnu zajednicu i ljude koji svakodnevno biraju njihove proizvode.

Fejsbuk je druga velika tehnološka kompanija koja se suočava sa ovakvim pravnim izazovom pošto je američko Ministarstvo pravde u oktobru iz sličnih razloga tužilo Gugl.

Neposredno nakon objave ove vesti, akcije kompanije Fejsbuk pale su na tržištu novca za tri procenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna