NAJVEĆI KORAK U KOLONIZACIJI SVEMIRA: Ova mašina će nam pomoći da "prodišemo" na Marsu (VIDEO)

Tanjug

08. 12. 2020. u 12:47

U VISOKOROIZIČNOJ misiji, kojoj će biti poterbno oko pet godina da se završi, NASA želi da spusti tim astronauta na Mars posle 2030. godine tako što će napraviti kiseonik na crvenoj planeti, prenosi CNN.

НАЈВЕЋИ КОРАК У КОЛОНИЗАЦИЈИ СВЕМИРА: Ова машина ће нам помоћи да продишемо на Марсу (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos

Da bi održali misiju funkcionalnom, neće biti dovoljne zalihe kiseonika koje će se poneti sa zemlje, ali NASA planira da reši problem korišćenjem MOKSI sistema, eksperimentalnog projekta za pravljenje kiseonika na planeti Mars.

Ovaj sistem je u test fazi na roveru koji je sleteo na Mars u julu.

Rover sadrži uređaj koji pretvara ugljen-dioksid, koji sačinjava 96 odsto atmosfere na crvenoj planti, u kiseonik, dodao je CNN.

U Marsovoj atmosferi ima svega 0,13 odsto kiseonika, u poređenju sa 21 odsto, koliko ima u zemljinoj atmosferi.

MOKSI pravi kiseonik nalik drveću - uvlači vazduh sa Marsa i elektrohemijskim procesom odvaja dva atoma kiseonika od svakog molekula ugljen-dioksida.

Naučnici sa vašingtonskog univerziteta Sent Luis su rekli da su možda našli drugu tehniku koja bi mogla da bude dopuna MOKSI sistemu.

Postoji mogućnost i da se smrznuta jezera na Marsu iskoriste za pravljenje kiseonika, jer se veruje da tamo ima slanog rastvora.

- Prisustvo slanog rastvora je slučajno, jer smanjuje tačku zaleđivanja vode. Ideja je da se uzme slana voda i elektrolizuje. Našim procesom bi se uzela voda i delila na hidrogen i kiseonik - rekao je Vidžaj Ramani, tvorac ideje sa vašingtonskog univerziteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)