STRADALI SU U POŽARIMA: Vatrena stihija u Australiji ugrozila 60.000 koala

Srna

08. 12. 2020. u 00:10

VIŠE od 60.000 koala stradalo je ili povređeno u šumskim požarima tokom leta prošle godine, navodi se u izveštaju Svetske fondacije za prirodu u Australiji.

СТРАДАЛИ СУ У ПОЖАРИМА: Ватрена стихија у Аустралији угрозила 60.000 коала

Ilustracija - Foto AP

U izveštaju se navodi da je 60.000 vrlo uznemirujući broj za vrstu koja je već ugrožena.

Glavni izvršni direktor Fondacije Dermont O'Gormen izjavio je da je zbog razmera katastrofe pokrenut program pod nazivom "Koale zauvek", po kojem je planirano da se do 2050. godine udvostruči broj koala u istočnoj Australiji, prenela je "Raša tudej".

Broj koala u Australiji, naročito u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, bio je u drastičnom padu i pre požara, te je međupartijski komitet ranije upozorio da bi moglo doći do njihovog istrebljenja do 2050. godine usled požara i seče šuma.

Fondacija je u julu objavila privremenu procenu u kojoj se navodi da su požari uticali na tri milijarde životinja i ptica. Prema toj proceni, požari su ugrozili 53 miliona žaba, 143 miliona sisara, 181 milion ptica i 2,46 milijardi reptila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)