OBUSTAVLJA SE POTRAGA ZA VANZEMALJCIMA: Astronomska zajednica zabrinuta, najmoćniji teleskop teško oštećen

Novosti online

11. 11. 2020. u 21:31

JEDAN od najmoćnijih radio-teleskopa na svetu pretrpeo je oštećenje, drugo za četiri meseca. Astronomska zajednica je zbog toga veoma zabrinuta.

ОБУСТАВЉА СЕ ПОТРАГА ЗА ВАНЗЕМАЉЦИМА: Астрономска заједница забринута, најмоћнији телескоп тешко оштећен

Foto: Depositphotos

Otkako je u avgustu pomoćni kabl pocepao i probio u reflektorsku ploču teleskopa, inženjeri i radnici u Portoriku sve vreme su otklanjali štetu u Opservatoriji „Aresibo“ .

Pored sanacije 30-metarske rupe na opservatorijskoj ploči, sada treba popraviti i štetu prouzrokovanu prekidom drugog kabla.

- Ovo sigurno nije ono što smo želeli da vidimo, ali važno je da niko nije povređen. Razmišljali smo i procenjivali i dali prioritet bezbednosti prilikom planiranja popravki koje je trebalo da počnemo u utorak. Sad se ovo desilo. Ima mnogo neizvesnog posla pre nego što uspemo stabilizujemo strukturu - izjavio je direktor opservatorije Francisko Kordoba.

Prva nesreća možda je prouzrokovala drugu. Ovaj problem može da nastane lančano: i prvi kabal koji je pukao i onaj koji je ovom prilikom pokidan povezani su na isti toranj, i možda je bio pod dodatnim pritiskom od avgusta, izvestili su sa Univerziteta Centralne Floride, čiji naučnici rade u ovim objektima.

Zbog toga se tim zadužen za strukturu nada da će smanjiti dodatnu silu koju podnose ostali kablovi. Pokušavaju i da ubrzaju dostavu dva nova kabla koja su već naručena, pre nego što se desi treća nezgoda.

Radio-teleskop „Aresibo“ napravljen je šezdesetih godina prošlog veka i nosio je titulu najvećeg svetskog radio-teleskopa sa jednim otvorom sve do podizanja suparnika iz Kine: teleskopa FAST, koji je počeo sa radom u januaru 2020. godine.

Opservatorija „Aresibo“ bavi se proučavanjem mnoštva egzoplaneta, asteroida i drugih nebeskih tela i doprinosi u potrazi za projektima vanzemaljske inteligencije (SETI).

„Aresibo“ je i ranije preživljavao razne nedaće - zemljotrese i uragan Mariju. Ipak, bilo bi grozno da vanzemaljci baš sad uzvrate na naš poziv kad je teleskop u kvaru.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024