POSTAO JOŠ BOGATIJI: Najbogatiji Francuz vlasnik robne marke Luj Viton povećao bogatstvo za 8 milijardi dolara

Tanjug

28. 10. 2020. u 22:15

ПОСТАО ЈОШ БОГАТИЈИ: Најбогатији Француз власник робне марке Луј Витон повећао богатство за 8 милијарди долара

Foto: Tanjug/AP

ŠEF francuskog koncerna za proizvodnju luksuzne robe Luj Viton Moe Henesi (LVMH) Bernar Arno, najbogatiji Francuz, povećao je prošle nedelje svoje bogatstvo za osam milijardi dolara, na talasu porasta cene deonica, prenosi Forbs.

Kako navodi Poslovni dnevnik, pandemija koronavirusa opustošila je svetsko tržište luksuzne robe, ali prošle nedelje konglomerat Luj Viton je objavio znake oporavka u toj delatnosti, pa je u periodu od 15. do 22. oktobra vrednost deonica koncerna porasla za šest procenata, prenosi B92.

Rezultat je povećanje Arnoovog bogatstva za osam milijardi dolara, na ukupno 122 milijarde. Forbs napominje kako te promene ne znače da se stanje u kompaniji promenilo na bolje.

Luj Viton, koji je vlasnik brendova kao što su Bvlgari, Guerlian i Dom Perignon, saopštio je da pad dobiti iznosi 21 posto u prvih devet meseci ove godine.

Prihod od prodaje kozmetike, pića, nakita i maloprodaje u trećem tromesečju bio je manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Međutim, dobit od prodaje kožne galanterije i odeće porasla je 12 posto, velikim delom zahvaljujući snažnoj prodaji iz kuća Luj Viton i Dior.

Među drugim firmama koje se bave luksuznom robom, proizvođač torbi Birkin i francuska modna kuća Hermes ostvarili su rast dobiti od sedam posto u trećem tromesečju.

Iako je prodaja u Americi i Evropi dramatično opala, prodaja u Aziji porasla je za gotovo 21 posto, jer zemlje koje su uspele da kontrolišu širenje koronavirusa postižu značajan ekonomski oporavak, navodi Forbs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)