GRADI SE NAJDUŽI PODVODNI TUNEL NA SVETU: Iz jedne države u drugu za sedam minuta (VIDEO)

Novosti online

27. 10. 2020. u 09:30

NAKON više od jedne decenije planiranja, započeti su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svetu.

ГРАДИ СЕ НАЈДУЖИ ПОДВОДНИ ТУНЕЛ НА СВЕТУ: Из једне државе у другу за седам минута (ВИДЕО)

EPA

Femarnbeltski tunel povezivaće Dansku i Nemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine, piše Si En En. 

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra. 

Tunel će prolaziti Fehrmarnovim pojasom, tesnacem između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela vozom će trebati sedam, a automobilom 10 minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu. 

Tunel će ujedno biti i najduži kombinovani automobilski i železnički tunel na svetu.

- Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka izgradnje tunela isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sesti na voz - rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj firmi Femern A/S koja je zadužena za ovaj veliki projekat.

Isto putovanje biće brže i za vozače jer će se uštedeti vreme na redu za trajekt.

Osim pozitivnog uticaja na putničke vozove i automobile, tunel će tako delovati i na teretne kamione i vozove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i Srednje Evrope koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Projekat datira još iz 2008. godine kada su Nemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donele potrebne zakone i sprovele studije. 

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati