RUSI LANSIRAJU „NOJEVU BARKU“ U SVEMIR: Evo šta će biti cilj neverovatnog projekta, provešće četiri nedelje u orbiti

Novosti online

17. 10. 2020. u 19:55

„ROSKOSMOS“ namerava da 2024. godine u orbitu lansira biološki satelit „Nojeva barka“ radi ispitivanja uticaja odsustva magnetnog polja Zemlje na biološke objekte, najavio je direktor ruske kompanije Dmitrij Rogozin.

РУСИ ЛАНСИРАЈУ „НОЈЕВУ БАРКУ“ У СВЕМИР: Ево шта ће бити циљ невероватног пројекта, провешће четири недеље у орбити

Foto: Depositphotos

Maja prošle godine Rogozin je rekao da korporacija na čijem je čelu i MGU (Moskovski univerzitet) nameravaju da naprave kosmičku „Nojevu barku“ i da je lansiraju u kosmos.

Zahvaljujući tom eksperimentu naučnici očekuju da saznaju šta se dešava sa živim bićima duboko u kosmosu.

- Do sada nijedan stručnjak nije mogao da potvrdi da čovek može da preživi izvan geomagnetnog polja. Kosmički aparat "Barka" biće lansiran 2024. godine i provešće četiri nedelje u orbiti na udaljenosti do 20 hiljada kilometara - napisao je Rogozin na Tviteru.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći