ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE NAUČNIKA: Zagađen vazduh oštećuje mozak mladih - obdukcije ukazale na zastrašujuće činjenice

Novosti onlajn

09. 10. 2020. u 19:54

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА: Загађен ваздух оштећује мозак младих - обдукције указале на застрашујуће чињенице

J. Ilić

NAUČNICI su u mozgu mladih preminulih osoba pronašli sitne čestice zagađenog vazduha za koje kažu da mogu da oštete moždane ćelije na sličan način kao što to čine Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

U okviru istraživanja, objavljenog u žurnalu „Environmental Research“, analizirana su moždana stanja 186 preminulih mladih osoba iz Meksiko Sitija, uzrasta između 11 meseci i 27 godina. U mozgu svake preminule osobe, obuhvaćene istraživanjem, pronađeni su tragovi zagađenja.

Te zagađene čestice nalazile su se u predelu mozga presudnom za razvoj Parkinsonove bolesti, a naučnici veruju da su one mogle da uđu u ljudski sistem kroz nos ili creva.

Ova studija je još u početnoj fazi, ukazala je profesorka sa Univerziteta Lankaster i jedan od autora istraživanja, Barbara Mater.

Ona je za „Gardijan“ navela da rezultati istraživanja potkrepljuju teoriju o postojanju direktne veze između neurodegenerativnih bolesti i zagađenja.

Ukoliko ta veza bude potvrđena, to može da postane velika briga za čovečanstvo, imajući u vidu da oko 90 odsto ljudi na Zemlji živi u područjima u kojima nivo zagađenja vazduha prelazi granice koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija.

Prema izveštaju SZO iz 2016. godine, oko tri miliona smrtnih slučajeva na godišnjem nivou povezano je sa posledicama zagađenog vazduha.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vladimir

09.10.2020. 21:44

Pogledajte u nebo svakog sunčanog dana i šta vidite ....? Lete civilni avioni i iza njih ostaje beli TRAG , 10,20, 50 .... 100 km tzv. "trejleri" i svi ĆUTE!

Naucnik

09.10.2020. 23:42

@vladimir - Sta pricas ti? Ne poznajes osnove fizike vec su svi odjednom kao i ti postali doktori nauka otkako su dobili internet i pristup paranoidnim izjavama po jutjubu. Kakvi "chemtrails"...? U pitanju su obicni kondenzacioni tragovi jer mlazni motori izbacuju toplotu od vise stotina stepeni i u kontaktu sa ledenim vazduhom na -50C na 10000m visine dobijas instant vodenu paru kao kada dahnes na zimi i vidis paru iz usta... ako vam to nije dovoljno, onda uzivajte u paranoji...