SAVRŠENO MESTO ZA KOLONIZACIJU SVEMIRA: Ruska agencija objavila - do njega se putuje sedam godina, krije veliki okean ispod površine

Novosti online/Đ.M.

18. 09. 2020. u 16:53

RUSKA svemirska agencija "Roskosmos" smatra da je Kalisto, drugi po veličini Jupiterov mesec, moguće mesto za nastanjivanje ljudi.

САВРШЕНО МЕСТО ЗА КОЛОНИЗАЦИЈУ СВЕМИРА: Руска агенција објавила - до њега се путује седам година, крије велики океан испод површине

Foto: Depositphotos

To je rekao Aleksandar Blošenko, direktor za dugoročne programe "Roskosmosa".

- Kada je reč o mestima koja su najbolja za kolonizaciju, Kalisto je treći najbolji, posle Meseca i Marsa - rekao je Blošenko, prenosi Raša Tudej.

Pažnju "Roskosmosa" je posebno privukla velika ledena površina prirodnog satelita Jupitera, koja bi mogla skrivati podzemni okean tečne vode.

Štaviše, seizmička aktivnost Jupiterovog meseca znači da Kalisto mora imati toplo centralno jezgro.

Otkrio ga je Galileo Galilej 1610. godine, i Kalisto je dugo smatran mogućim mestom za buduće ljudsko stanovanje. Zbog niskog nivoa zračenja i stabilnosti, veruje se da bi jednog dana mogao da bude baza za dalja istraživanja u Sunčevom sistemu.

Evropska svemirska agencija planira da 2022. godine pošalje "Istraživača Jupiterovih ledenih satelita" ("JUICE"), da prouči tri nebeska tela za koja se pretpostavlja da su nastanjiva.

Biće potrebno više od sedam godina da ova misija stigne do Jupitera.

Ranije ove nedelje direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin je najavio da ta svemirska agencija planira da pošalje sonde na Veneru, nazivajući je "ruskom planetom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUVAJTE SE PREVARA Astro savet za subotu 20. april: Odličan dan za Bikove i Jarčeve