OTKRIĆE NAUČNIKA UNIVERZITETA U SALFORDU: Stounhendž - praistorijska koncertna dvorana

B. S.

02. 09. 2020. u 18:21

ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА УНИВЕРЗИТЕТА У САЛФОРДУ: Стоунхенџ - праисторијска концертна дворана

Foto: EPA

STOUNHENDŽ, praistorijska megalitska građevina u Engleskoj, bio je svojevrsna pristorijska koncertna dvorana, koja je pojačavala glasove i muziku unutar građevine.

Istovremeno konstrukcija je funkcionisala kao "gluva soba" za spoljni svet: intenzitet zvuka naglo smanjivao izvan kruga džinovskih kamenih stubova, iako ih deli veliki međuprostor.

Do ovih zaključaka došli naučnici iz Univerziteta u Salfordu, koji su napravili maketu Stounhendža i ispitivali je u akustičkoj laboratoriji.

Vođa projekta, akustički inženjer Trevor Koks i njegove kolege su pomoću laserskog skeniranja nalazišta i rezultata arheoloških iskopavanja konstruisali veran fizički model originalne konstrukcije stare 4.200 godina, koji se sastojala od ukupno 157 kamenih stubova.

Dvanaest puta umanjeni model stavljen je u akustičnu komoru i otkriveno je da se unutar kruga zvuk pojačava, a izvan njega se praktično ne čuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bole

02.09.2020. 19:57

A ja se zakopčavam od pozadi. Treba da si budala da verujes da je ovo istina. Interesantno je da su te ploče teške preko 40 tona a kamen iste strukture se nalazi preko 300 km od tog lokaliteta. Sličnog kamena nema u blizini. Odkuda tu to je neko drugo pitanje ali da je služio kao akustična dvorana to je debilozno.