MISTERIJA U SAMOM CENTRU NAŠE GALAKSIJE: Čudan sjaj registrovan u Mlečnom putu, glavna teorija je sada opovrgnuta! (FOTO)

Novosti online

28. 08. 2020. u 23:48

МИСТЕРИЈА У САМОМ ЦЕНТРУ НАШЕ ГАЛАКСИЈЕ: Чудан сјај регистрован у Млечном путу, главна теорија је сада оповргнута! (ФОТО)

Foto: Depositphotos

NAUČNICI su već dugo zbunjeni zbog visokoenergetskog sjaja u centru Mlečnog puta., piše Raša Tudej.

Misterija je produbljena novim istraživanjima koja su opovrgla dosadašnje objašnjenje za ovu pojavu. Pored masivne crne rupe, srce naše galaksije je polje izuzetno visoke energije.

Foto: NASA/DOE

Ovo obilje energije pojačano je izvanrednim sjajem gama zraka, koji je bio izvor intenzivne rasprave među astronomima od kada je ova pojava otkrivena pre nešto više od 10 godina.

Dosadašnje objašnjenje za ovu anomaliju, koja se naziva prekomerni GeV galaktičkog centra (GCE), jeste da bi ona mogla biti nusproizvod uništavanja tamne materije. Ali, ipak, najnovija istraživanja su ovo objašnjenje potpuno opovrgla.

Nakon niza eksperimenata sprovođenih tokom perioda od tri godine, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta Irvin isključili su uništavanje tamne materije kao uzrok sjaja.

- Razmotrili smo sve različite modele procesa koji se odvijaju u centru naše galaksije, uključujući molekularni gas, zvezdane emisije i visokoenergijske elektrone koji rasejavaju fotone sa niskom energijom - objasnio je koautor studije Oskar Makijas, fizičar i astronom.

- Trebale su nam tri godine da izvučemo sve te nove, bolje modele i ispitamo emisije, otkrivši da je malo verovatno da je tamna materija uzrok.

Tim je želeo da naglasi da njihova istraživanja ne isključuju postojanje tamne materije u galaksiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

nikanor

29.08.2020. 11:35

Kad su izbacili iz nauke"Etar" i utvrdili da ne postoji, shvatili su da nešto nedostaje, pa su zato izmislili nekakvu "tamnu energiju" i "tamnu materiju"

Dusan

31.08.2020. 13:49

@Miša - Verovatno se nesto dogodilo pre sto ili hiljadu godina u srcu mlecnog puta.Fotografije su se videle pre deset godina a kad se sto dogodilo explozija zvezde ili super nova pitaj boga.Zato nam je sigurno i poremecaj klime zagrevanje planete ili bilo kakve anomalija za kojem nismo svesni samo nagedjamo.lep pozdrav.

Milenko

03.09.2020. 19:18

Kada se nauka oslobodi sopstvenih zabluda , kada se seti ETRA razumece tamnu materiju i shvatice da se nista ne krece brzinom 300000 km/s vec da je to brzina prenosa energije kroz vasionu zahvaljujuci idealnoj gustini i ogromnoj krutosti cestica etra .