MISTERIJA U SAMOM CENTRU NAŠE GALAKSIJE: Čudan sjaj registrovan u Mlečnom putu, glavna teorija je sada opovrgnuta! (FOTO)

Novosti online

28. 08. 2020. u 23:48

NAUČNICI su već dugo zbunjeni zbog visokoenergetskog sjaja u centru Mlečnog puta., piše Raša Tudej.

МИСТЕРИЈА У САМОМ ЦЕНТРУ НАШЕ ГАЛАКСИЈЕ: Чудан сјај регистрован у Млечном путу, главна теорија је сада оповргнута! (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Misterija je produbljena novim istraživanjima koja su opovrgla dosadašnje objašnjenje za ovu pojavu. Pored masivne crne rupe, srce naše galaksije je polje izuzetno visoke energije.

Foto: NASA/DOE

Ovo obilje energije pojačano je izvanrednim sjajem gama zraka, koji je bio izvor intenzivne rasprave među astronomima od kada je ova pojava otkrivena pre nešto više od 10 godina.

Dosadašnje objašnjenje za ovu anomaliju, koja se naziva prekomerni GeV galaktičkog centra (GCE), jeste da bi ona mogla biti nusproizvod uništavanja tamne materije. Ali, ipak, najnovija istraživanja su ovo objašnjenje potpuno opovrgla.

Nakon niza eksperimenata sprovođenih tokom perioda od tri godine, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta Irvin isključili su uništavanje tamne materije kao uzrok sjaja.

- Razmotrili smo sve različite modele procesa koji se odvijaju u centru naše galaksije, uključujući molekularni gas, zvezdane emisije i visokoenergijske elektrone koji rasejavaju fotone sa niskom energijom - objasnio je koautor studije Oskar Makijas, fizičar i astronom.

- Trebale su nam tri godine da izvučemo sve te nove, bolje modele i ispitamo emisije, otkrivši da je malo verovatno da je tamna materija uzrok.

Tim je želeo da naglasi da njihova istraživanja ne isključuju postojanje tamne materije u galaksiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (4)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina