PRAVA VOĆKA ZA ZDRAVLJE: Jedite šljive da regulišete pritisak

Specijalni dodatak Doktor u kući

01. 09. 2020. u 15:51

ПРАВА ВОЋКА ЗА ЗДРАВЉЕ: Једите шљиве да регулишете притисак

Foto: Depositphotos

SEZONA šljiva već uveliko traje tako da je vredno da se podsetimo njene dobrobiti po zdravlje. Šljive imaju moć da jačaju kosti, smanjuju rizik od obolevanja od raka debelog creva, a konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo lošeg holesterola.

Antioksidansi kojima obiluju šljive uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.

Sveža šljiva sadrži i značajne količine vitamina C, vitamin B6, bakar, vitamine B2, B3, K, kao i magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 mg na 100 g kalijuma. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinuće se da ne dođe do koagulacije trombocita koja je "zaslužna" za aterosklerozu i druge bolesti srca.

Šljiva obiluje i vlaknima, a uz sve to je niskokalorična. Zato su šljive dobar izbor u slučaju otežanog pražnjenja. Dihidroksifenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.

Dobre su i sušene. Jedno istraživanje je pokazalo i da će se konzumacijom oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)