POREMEĆAJ SPAVANJA POVEĆAVA RIZIKE: Loš san vodi u demenciju

Specijalni dodatak Doktor u kući

01. 09. 2020. u 10:21

KVALITETAN san "čisti" mozak i pomaže u smanjenju rizika od demencije, pokazalo je novo istraživanja sprovedeno na Univerzitetu u Bostonu.

ПОРЕМЕЋАЈ СПАВАЊА ПОВЕЋАВА РИЗИКЕ: Лош сан води у деменцију

Foto: Depositphotos

Ova studija temelji se na prethodnim analizama koje su pokazale da mozak radi, umesto da se odmara dok spavamo. Bez adekvatnog sna mozak ne može efikasno da funkcioniše. Zbog toga osobe s demencijom često pate od poremećaja sna.

- Dok spavamo, naš limfni sistem ulazi u potpunu akciju kako bi očistio proteine i toksine - rekao je doktor Alon Avidan, direktor UCLA centra za poremećaje spavanja i profesor na odeljenju neurologije na Medicinskoj školi David Gefen. - Ovi proteini su toksični za ćeliju, za neuron, pa njihovo nagomilavanje može da dovede do upale i degeneracije tih neurona u mozgu koji vremenom mogu dovesti do Alchajmerove bolesti.

Naučnici ne mogu pouzdano da tvrde da ako spavamo četiri sata noću, da će se za 20 godina razviti demencija. To još niko nije dokazao. Međutim, činjenica je da postoji trend povećanja rizika od demencije usled nedovoljno kvalitetnog sna.

Doktorka Heder Snyder, potpredsednica Alchajmerove asocijacije medicinskih i naučnih operacija, rekla je da poremećaj spavanja može da poveća rizik od demencije u kasnijem životu ili čak da uzrokuje pojavu ranih znakova ovih bolesti.

Stručnjaci se slažu da je potrebno još istraživanja da bi se shvatila veza između sna i demencije.

Loš san može da dovede do anksioznosti, depresije, lošeg pamćenja i degenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije. To se može desiti posebno ako imamo poremećaj spavanja ili ako ne spavamo dovoljno dugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!