ZA ŠTA SE SVE KORISTI: Soda bikarbona može da zameni kozmetiku, neutrališe zadah i izbeljuje zube

Specijalni dodatak Doktor u kući

31. 08. 2020. u 09:51

SODA bikarbona, oko čijih se zdravstvenih efekata, pre svega na organe za varenje, lekari još spore, sve više se koristi i kao kozmetičko sredstvo, recimo umesto dezodoransa ili za izbeljivanje zuba, za čišćenje lica...

ЗА ШТА СЕ СВЕ КОРИСТИ: Сода бикарбона може да замени козметику, неутралише задах и избељује зубе

Foto: Depositphotos

Preporuka je da kupite medicinsku sodu, koja je i u pakovanjima prilagođenim za širu primenu, a svakako je jeftinija od kozmetičkih proizvoda koje i te kako uspešno može da zameni.

Evo šta sve možete sa sodom bikarbonom:

Protiv zadaha

Ukoliko patite od neprijatnog zadaha, soda bikarbona može poprilično da pomogne. Ona neutrališe neugodan miris, jer ima antibakterijska svojstva. Za tu namenu pomešajte jednake količine sode bikarbone i vode i ispirajte redovno usnu duplju.

Ublažava svrab

Soda bikarbona pomešana sa malo vode uspešno umiruje kožu iritiranu zbog ujeda komaraca i drugih insekata. Samo nekoliko trenutaka pošto se ova mešavina nanese na kožu nestaju crvenilo, otok i svrab.

Belji zubi

Za blistaviji osmeh savet je da četkicu utrljate u sobu bikarbonu i zatim njome operete zube. S obzirom na to da soda bikarbona u ovom slučaju pomaže samo u izbeljivanju zuba, neophodno je da posle ovakvog pranja, zube istrljate i klasičnom pastom, jer ona sadrži fluorid koji je važan u sprečavanju karijesa.

Za sjajniju kosu

Kreme, serumi, sprejevi i ostali kozmetički proizvodi se nakupljaju u kosi i čine je lepljivom i prljavom, ali soda bikarbona rešava i taj problem. Četvrtinu kesice sode bikarbone pomešajte sa malo šampona pre nanošenja na kosu. Kosa će da izgleda sjajnije po završetku pranja.

Piling lica

Za razliku od kozmetičkog pilinga čije mikrogranule doprinose zagađenju prirode, soda bikarbona je sigurna alternativa pilingu za lice. Njega je jednostavno napraviti u razmeri tri kašičice sode bikarbone na kašičicu vode. Dobijenu mešavinu nežnim, kružnim pokretima utrljavajte na lice, a zatim isperite.

Kao dezodorans

Ako ste osetljivi na brojne dezodornase, može da vam pomogne soda bikarbona. Pomešajte je sa vodom dok ne dobijete gustu pastu, Nanesite je na kožu pazuha u tankom sloju i sačekajte da se osuši. Soda bikarbona će da neutrališe neprijatne mirise.

Uklonite fleke

U većini slučajeva, sprej za samotamnjivanje kože umesto željenog učinka kožu može da oboji narandžasto ili je iscrta neuglednim prugama. Jednostavno rešenje ovog problema je piling od sode bikarbone. U ovom slučaju tri kašike sode bikarbone pomešajte sa kašikom vode. Piling utrljavajte na deo kože koji želite da očistite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek