SEDAM PUTE BRŽE NEGO DEVEDESETIH: Rekordno otapanje leda na Grenlandu - dovoljno da se cela Velika Britanija pokrije sa oko 2,5 metra vode

Tanjug

21. 08. 2020. u 07:39

OTAPANjE leda na Grenlandu ponovo je poraslo prošle godine i oborilo prethodni rekord za 15 odsto, upozoravaju naučnici.

СЕДАМ ПУТЕ БРЖЕ НЕГО ДЕВЕДЕСЕТИХ: Рекордно отапање леда на Гренланду -  довољно да се цела Велика Британија покрије са око 2,5 метра воде

Foto: AP

Prema novoj analizi, nivo otapanja je "bez presedana" na osnovu merenja koja su počela 1948. godine.

Neposredan uzrok ogromnog gubitka leda to što su sistemi visokog vazdušnog pritiska prošlog leta bili blokriani iznad Grenlanda, ali autori analize smatraju da emisija ugljenika uvodi to ostrvo u eru ekstremnijeg otapanja, prenosi Bi-Bi-Si.

U studiji se ukazuje na to da je udeo Grenlanda u globalnom nivou mora u poslednjih 30 godina značajno porastao, jer se povećala količina otopljenog leda.

U međunarodnom izveštaju iz decembra prošle godine se ističe da Grenland gubi led sedam puta brže nego tokom 90-tih godina prošlog veka.

Nova studija potvrđuje da se taj trend nastavlja.

Istraživači navode da je Grenland tokom cele godine izgubio 532 gigatone leda, što je značajan porast u odnosu na 2012. godinu.

Naučnici objašnjavaju da ta količina otopljenog leda dodaje 1,5 milimetar globalnom nivou mora, što je oko 40 odsto prosečnog porasta u jednoj godini.

Prema proračunima danskog klimatologa Martina Stendela, gubitak leda iz prošle godine dovoljan je da se cela Vlika Britanija pokrije sa oko 2,5 metra vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)