EVROPSKA STATISTIKA VOZILA: Ko vozi najstarije, a ko najmlađe automobile

Tanjug

19. 08. 2020. u 15:50

Prosečna starost evropskog voznog parka je 10,8 godina za automobile, 10,9 godina za kombije, 12,4 godine za kamione i 11,4 godine za autobuse, prenosi portal Carscoops.com.

ЕВРОПСКА СТАТИСТИКА ВОЗИЛА: Ко вози најстарије, а ко најмлађе аутомобиле

Foto Tanjug-AP

Najstarije automobile u Evropskoj uniji voze Litvanci, a najmlađe Luksemburžani, pokazuje analiza Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) o prosečnoj starosti vozila u Evropi.

Ove brojke variraju od zemlje do zemlje, a naročito od regiona do regiona, jer su kupci iz istočne Evrope skloni da svoje četvorotočkaše voze mnogo duže nego zapadnjaci.

Kad je reč samo o putničkim vozilima, Luksemburg i Austrija imaju najmlađe automobilske flote u Evropi prosečne starosti 6,4, odnosno 8,2 godine, respektivno.

Na suprotnoj strani spektra su Litvanci, koji voze automobile prosečne starosti 16,9 godina, Estonci (16,7 godina) i Rumuni (16,3 godine). Grčka i Češka takođe imaju prilično stare flote, sa prosekom 15,7 i 14,8 godina, respektivno.

Što se tiče zapadne Evrope, prosečna starost putničkih vozila u Francuskoj i Belgiji je 9,0 godina, u Danskoj 8,8, Nemačkoj 9,5 i Švedskoj 9,9 godina.

Od zemalja iz okruženja, automobilski vozni park u Sloveniji ima u proseku 10,1 godinu, a u Hrvatskoj 12,6 godina.

Vozači u južnoj Evropi, u Italiji, Španiji i Portugaliji, takođe zadržavaju svoje automobile duže od proseka u EU od 10,8 godina, pri čemu se starost njihovih flota kreće od 11,3, 12,4 do 12,9 godina, respektivno.

Portal napominje da je ACEA ovaj izveštaj sastavila prošle godine, tako da, iako studija možda nije savršeno tačna za 2020. godinu, sa statističkog stanovišta je i dalje veoma zanimljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja