PRIRODNI EPIDURAL: Otkriven gen za bezbolan porođaj

J. Ž. S.

27. 07. 2020. u 11:38

ŽENE koje ne osećaju bol tokom porođaja poseduju retku varijantu gena koja im pruža mnogo veću toleranciju na bol.

ПРИРОДНИ ЕПИДУРАЛ: Откривен ген за безболан порођај

Foto A. Sahanić

Samo jedan odsto žena poseduje gen KCNG4 koji smanjuje sposobnost nervnih ćelija da šalju signale bola do mozga, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Kembridžu.

Gen tada deluje kao prirodni epidural i može da objasniti zašto je porođaj manje bolan doživljaj za mali broj žena. Naučnici su testirali grupu žena, koje su se porodile bez traženja epiduralne anestezije i koje nisu osećale bol tokom porođaja. U poređenju sa drugom grupom majki koje su zahtevale ublažavanje bolova, pokazalo se da imaju daleko viši prag bola. Zatim je istraživan njihov genetski kod i pronašli su jedinstvenu varijantu gena koja je bila odgovorna za tako visok prag bola.

- Genetska varijanta koju smo pronašli kod žena koje osećaju manje bola tokom porođaja dovodi do" oštećenja "u formiranju prekidača na nervnim ćelijama - smatra dr Džon Smit sa odeljenja za farmakologiju u Kembridžu. - U stvari, ovaj defekt deluje kao prirodni epidural. To znači da je za uključivanje potrebno mnogo veći signal - drugim rečima, jače kontrakcije tokom porođaja..

Na ovaj način može da se otvori put za razvoj novih lekova za upravljanje bolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DA PORODICU PRATI NAPREDAK I SREĆA: Kada treba farbati jaja - evo šta kaže tradicija