DESET ZANIMLJIVOSTI O SNEGU KOJE NISMO ZNALI: Verovali ili ne, ne postoje dve iste pahulje, a boja je samo prividno bela

Novosti onlajn

07. 12. 2021. u 14:54

ZIMSKA čarolija je potpuna samo uz mnogo snega. Tada se mogu iskusiti prave zimske radosti – grudvanje, pravljenje Sneška, sankanje, skijanje ili romantične šetnje dok sneg škripi pod nogama.

ДЕСЕТ ЗАНИМЉИВОСТИ О СНЕГУ КОЈЕ НИСМО ЗНАЛИ: Веровали или не, не постоје две исте пахуље, а боја је само привидно бела

foto A.Ročanin

A koliko zaista znate o snegu?

Bilo da ste ljubitelji snega ili ne, ne može se osporiti da zima zauzima poseban deo u srcu kod većine ljudi. Iako sa sobom donosi smanjenje temperature vazduha, beli pokrivač ne samo da u ljudima budi izvesna sećanja na detinjstvo, potrebu za bliskošću i toplim ognjištem, već i okolinu pretvara u jednu mirnu i sanjivu idilu.

Na zimske čarolije niko nije imun. Koliko god da ne volimo hladnoću i poledicu, verovatno na sve to zaboravite kada iz tople sobe gledate krupne pahulje snega kako padaju. Evo šta možda niste znali o snegu i snežnim pahuljama!

Sneg je mineral poput dijamanta i soli koga čine savršeno sjedinjeni simetrični kristali.

Verovali ili ne, ne postoje dve iste pahulje!

U središtu skoro svakog kristala nalazi se trunčica prašine koja može poticati iz bilo čega – od vulkanskog pepela do čestice iz svemira.

Oblik kristala zavisi od temperature, vlažnosti i vetra. Svaka pahuljica ima 6 krakova.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda najveća pahulja imala je prečnik od 38 cm. Pronađena je 28. janura 1887. godine u Montani.

Oko 80 % vode na zemlji je zamrznuto u sneg ili led. Što čini oko 12 % zemljine površine.

Sneg je providan, a ne beo. Zbog svoje strukture svetlost ne prolazi lako kroz njega već se reflektuje, što u našem oku stvara privid beline.

Najviše ljudi grudvalo se u Sijetlu 12. janura 2013, njih 5.834.

Na polovima nikada ne pada puno snega. Većina mećava potiče od starog snega kojeg vetar konstantno raznosi.

Unutar iglua može biti za 100 stepeni toplije nego napolju. Neke životinje kopaju duboke rupe u snegu zbog hibernacije tokom zime.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći