VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Nove analize bi mogle da "promene" istoriju starog Egipta

Tanjug

24. 10. 2021. u 15:58

ANALIZOM mumije koja je pronađena u grobnici plemića Kuvija, pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balsamovanja 1.000 godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: Нове анализе би могле да промене историју старог Египта

Foto: Tviter

Prema novim dokazima zbog kojih će morati da se ispravljaju datumi u istorijskim knjigama, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo, objavio je Gardijan.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo, i da je, u stvari, jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva i to zapravo dokazuje da su tehnike mumifikacije pre nekih 4.000 godina bile veoma napredne.

- Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumifikaciji i istoriji Starog kraljevstva revidiraju - istakla je profesorka i šef Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram.

Ona je dodala da će ovo „potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumificiranja. Korišćeni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani sa njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta“.

Naučnici su do sada, kako navodi profesorka, mislili da je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan, te da se zasnivao se na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan.

Takođe, upotreba smola je bilo mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.

Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balsamovana da više liči na mumije koje su pronađene hiljadu godina kasnije, napominje profesorka Ikram.

Hijeroglifi na grobu mumije nađene u nekropoli u Sakari otkrili su da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od četiri hiljade godina.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NOVA ATRAKCIJA NA KIPRU - Voda krije luku staru dva milenijuma, obilazak sa ronilačkom opremom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024