ISKOPAN SKELET IZ 16. VEKA NA SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI: Treća faza arheoloških istraživanja u sektoru Varoške kapije (FOTO)

N. Ž.

25. 09. 2021. u 11:19

PRILIKOM izvođenja treće faze arheoloških istraživanja u sektoru Varoške kapije 1, Smederevske tvrđave, u samom uglu spoja bedema Tvrđave i kule 16 pronađen je ljudski skelet.

ИСКОПАН СКЕЛЕТ ИЗ 16. ВЕКА НА СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ: Трећа фаза археолошких истраживања  у сектору Варошке капије (ФОТО)

Foto: N. Ž.

Dejan Radovanovic, vrsilac dužnosti direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, izjavio je za “Novosti”  da je skelet pronađen na dubini koja otprilike odgovara  ukopavanju u nekom periodu 16. ili 17. veka, i da se najverovatnije radi o mlađoj ženskoj osobi. Gornji deo skeleta je otkriven, ali još uvek nije ustanovljeno da li je i donji deo čitav ili je u potpunosti odsečen jer se preko središnjeg dela skeleta nalazi poveći kamen.

Foto: N. Ž.

Radovanović je dodao da je skelet orjentisan Sever-Jug, što je malo neobično za hrišćansko sahranjivanje, pa se pretpostavlja da je reč o pripadnici muslimanske veroispovesti, i istakao da još uvek nisu urađene nikakve antropološke analize tako da su ovo neki preliminarni podaci.

Foto: N. Ž.

Cilj arheoloških radova na Varoškoj kapiji prevashodno je istraživanje oštećenog dela Tvrđave u eksploziji municije 1941. godine, i otkrivanje pozicije spoljašnjeg bedema takozvane “eskarpe” i glavnog bedema koji je velikim delom razrušen, a jednim delom, od siline  detonacije pomeren ka gradu, odnosno ka jugu.

BONUS VIDEO:

REKONSTRUKCIJA - Zemunska gimnazija među najmodernijim na Balkanu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije