ŠTA JE OVO BLJEŠTAVO ZELENO? Građani Izmira uznemireni, ne znaju šta je palo saa neba, a naučnik upozorava - toga će biti još! (VIDEO)

Novosti online

31. 07. 2021. u 22:09

METEOR zelene boje koji pada u planine, uz glasan prasak, uočen je u blizini turskog grada Izmira. Ova pojava šokirala je građane, koji su uznemirenost, uz razne glasine, pretpostavke i teorije, počeli da šire na društvenim mrežama.

ШТА ЈЕ ОВО БЉЕШТАВО ЗЕЛЕНО? Грађани Измира узнемирени, не знају шта је пало саа неба, а научник упозорава - тога ће бити још! (ВИДЕО)

Foto: Printksrin Tviter/ @jacob__1907

Kako piše Raša tudej, meteor je pao na Zemlju u subotu rano ujutru, a pad je snimio veliki broj ljudi. Njegovo spuštanje je navodno bilo praćeno glasnim praskom nalik eksploziji.

Snimci koji kruže internetom pokazuju da je meteor imao zelenkastu nijansu koja je osvetlila noćno nebo. Nije odmah bilo jasno da li je zaista došlo do tla ili se potpuno raspalo tokom spuštanja.

Njegova neobična boja izazvala je najluđe glasine na internetu, a neki korisnici su verovali da je to komad raketnog otpada. Drugi su sugerisali da se radi o amortizovanom satelitu koji je ispao iz svoje orbite.

Pomoćni direktor Egejske univerzitetske opservatorije, dr Hasan Ali Dal, ipak je dao mnogo prizemnije i verovatnije objašnjenje za ovu nebesku pojavu. Naučnik je rekao lokalnim medijima da je objekat deo meteorske kiše koja se prošle nedelje pojavila nad Zemljom i nastaviće to do kraja sledećeg meseca.

- Meteorski pljusak Perseida, koji je počeo 24. jula, trajaće do 24. avgusta. Broj [meteora] će se povećati u narednim danima - rekao je on.

Pljusak, koji se javlja svake godine, povezan je sa oblakom prašine i većih čestica koje emituje njegova matična kometa. Obično dostiže vrhunac oko 11. avgusta, pri čemu se u tom trenutku primeti oko 50 meteora na sat. Međutim, predmeti su retko dovoljno veliki da dosegnu tlo.

Zelena nijansa izmirskog meteora ima i jednostavnije objašnjenje. Boja traga verovatno potiče od njegovog hemijskog sastava, signalizirajući da sadrži velike količine nikla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći