MOŽE UTICATI I NA LJUDE: Udari solarnih vetrova izazvali procep u magnetnom polju Zemlje

Novosti online

29. 07. 2021. u 19:55

SOLARNI vetrovi prouzrokovali su pukotinu u magnetnom polju naše planete, piše portal "Spejs veder".

МОЖЕ УТИЦАТИ И НА ЉУДЕ: Удари соларних ветрова изазвали процеп у магнетном пољу Земље

Foto: Depositphotos

Prema američkom Centru za predviđanje svemirskog vremena, trenutna interakcija Zemljinog magnetnog polja i sunčevog vetra može uticati ne samo na tehnološke sisteme, već i na ljudske aktivnosti.

Zemljino magnetno polje je vitalno za život na našoj planeti, jer štiti ozonski omotač od kosmičkih zraka i štetnog zračenja. Prema izveštaju, prognozeri svemirskog vremena nedavno su procenili da je brzina solarnih vetrova dostizala 400 kilometara u sekundi pri udarima u Zemlju.

Kako navodi NASA, solarni vetar nastaje širenjem plazme iz najudaljenije Sunčeve atmosfere. Ova plazma se neprekidno zagreva do tačke da je Sunčeva gravitacija ne može zadržati. Dok se Sunce okreće, magnetne linije iznad svojih polarnih područja namotava u veliku rotirajuću spiralu, stvarajući konstantan tok „vetra“.

Ova pojava dovela je do geomagnetnih nemira i iako jačina solarnih vetrova nije dovoljno velika da bi ih mogla svrstati u kategoriju solarne oluje, izazvali su manje poremećaje unutar Zemljine magnetosfere, piše međunarodni Sputnjik.

Vetrovi mogu da stignu do površine planete za nekoliko dana i poremete električne mreže, kao i satelitske operacije. Pored ovih negativnih posledica, solarni vetrovi mogu izazvati polarnu svetlost, tzv. auroru borealis.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)