STARA JE 1,3 MILIONA GODINA: U Maroku otkrivena sekira iz kamenog doba

Srna

29. 07. 2021. u 00:54

ARHEOLOZI u Maroku pronašli su najstariju manufakturu sekira iz kamenog doba staru oko 1,3 miliona godina, saopštio je danas međunarodni tim.

СТАРА ЈЕ 1,3 МИЛИОНА ГОДИНА: У Мароку откривена секира из каменог доба

Foto: Jutjub printskrin Gate 1 Travel

Ovo otkriće pomera za stotine hiljada godina unazad datum početka proizvodnje predmeta od kamena u severnoj Africi koje se vezuje za ključnog pretka čoveka homo erektusa, rekli su istraživači.

Ovo je pronađeno tokom iskopavanja u kamenolomu u predgrađu Kazablanke.

- Ovo veliko otkriće doprinosi našem znanju u vezi sa pojavom takozvanog aheulejskog alata u Africi - rekao je Abderahim Mohib, kodirektor francusko-marokanskog programa "Praistorija Kazablanke".

Takozvani aheulejski alati odnose se većinom na kamene sekire u istočnoj Africi koje su se pojavile tokom donjeg paleolita prije oko 1,76 miliona godina. Aheulejskom su prethodili Oldovan u Africi i delovima Evroazije, a pratili su ga musterijski srednji paleolit u zapadnoj Evroaziji i srednje kameno doba u Africi.

Marokanski arheolog Abdelhed Ben Ncer rekao je da ovo otkriće predstavlja "hronološki preokret". On je rekao da se sada veruje da su se aheulejski alati u Maroku počeli da prave pre oko 1,6 miliona godina, a u južnoj i istočnoj Africi pre oko 1,8 miliona godina.

Ljudi pre ovog perioda pravili su primitivnije kamene alatke poznate kao Oldovan.

Mohib je rekao da je ovo nalazište u Kazablanci jedno od najbogatijih nalazišta aheulejskog alata, prenosi AFP.

Mohib je dodao da je sada moguće govoriti o "najstarijem prisustvu čoveka u Maroku koji je verovatno bio jedna varijanta homo erektusa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DA PORODICU PRATI NAPREDAK I SREĆA: Kada treba farbati jaja - evo šta kaže tradicija