POTONUO JE U DRUGOM VEKU PRE NOVE ERE: Kod Aleksandrije, u Sredozemnom moru, nađeni ostaci vojnog broda u ruševinama drevnog grada

Srna

21. 07. 2021. u 00:43

RONIOCI su pronašli ostatke vojnog broda u ruševinama drevnog potonulog grada Geraklion, koji se nekada nalazio na obali Sredozemnog mora u Egiptu, blizu Aleksandrije.

ПОТОНУО ЈЕ У ДРУГОМ ВЕКУ ПРЕ НОВЕ ЕРЕ: Код Александрије, у Средоземном мору, нађени остаци војног брода у рушевинама древног града

Foto: Prinskrin Jutjub

Brod dužine 25 metara, koji je verovatno potonuo u drugom veku pre nove ere kada se srušio hram Amun, pronašla je egipatsko-francuska misija pod vođstvom Evropskog instituta za podvodnu arheologiju, javio je Rojters.

Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je da je trup broda "izgrađen u klasičnom tradicionalnom stilu i da ima odlike gradnje u drevnom Egiptu".

Ista misija pronašla je veliko grčko groblje u drugom delu potopljenog grada, koji verovatno datira iz prvih godina četvrtog veka pre nove ere.

- Otkriće na divan način ilustruje prisustvo grčkih trgovaca koji su živeli u tom gradu. Oni su izgradili svoja utočišta blizu velikog hrama Amun. Ta utočišta su uništena simultano, a njihovi ostaci su pronađeni zajedno sa ostacima egipatskog hrama - ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo napominje da je Grcima bilo dozvoljeno naseljavanje pomenutog područja tokom kasnih dinastija faraona, prenosi "Sputnjik".

Geraklion je uništen u zemljotresima i velikim talasima prije nekoliko vijekova, a ponovo je otkriven u zalivu Abukir 2001. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)