USKORO BEZ LEDA: Arktičkom moru preti da ostane bez leda preko leta

Tanjug

19. 07. 2021. u 15:46

LED koji pokriva Barentovo i Kara more na Arktiku mogao bi da postane sezonski fenomen koji se viđa jedino u zimskim mesecima, izjavio je stručnjak sa geografskog odeljenja univerziteta Lomonosov u Moskvi Vladimir Ivanov i dodao da je taj fenomen već počeo da se dešava u protekloj deceniji.

УСКОРО БЕЗ ЛЕДА: Арктичком мору прети да остане без леда преко лета

Foto: Tanjug AP

On je za agenciju Tass rekao da pojedina marginalna mora mogu da ostanu bez leda u letnjem periodu, kao i da je taj trend počeo da se javlja još 2007. godine kada su ova dva mora ostala u potpunosti bez leda tokom letnjih perioda.

On je pojasnio da u zimskom periodu led sa Arktika neće u potpunosti nestati.

Prema mišljenju stručnjaka Arktički okean bi mogao u potpunosti da ostane bez leda u periodu od najmanje mesec dana do 2080. do 200 godine, a sve u zavisnosti od intenziteta emisije gasova sa efektom staklene bašte.

- Trajanje sezone leda se skraćuje zbog kasnijeg smrzavanja. Uopšteno govoreći, u raznim arktičkim regionima, smrzavanje započinje 12 do 15 dana ranije svake decenije, a led se pojavljuje 5 do 8 dana ranije svake godine, međutim brojke se veoma razlikuju u zavisnosti od geografskog područja - rekao je Ivanov.

Glavni faktor je, kako Ivanov navodi, rastuća brzina zagrevanja temperature vazduha u površinskom sloju koja je otprilike 2,5 puta veća od prosečne planetne vrednosti.

Drugi faktor je vertikalno mešanje, zbog čega se gornji slojevi vode zagrevaju zbog toplijih slojeva duboko u okeanu, objasnio je naučnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest