ŠTA AKO SE DOGODI ZOMBI APOKALIPSA: Američki stručnjaci napravili priručnik

Novosti online

03. 12. 2020. u 00:10

AMERIČKI centar za kontrolu i prevenciju bolesti smatra da je zombi apokalipsa moguća.

ШТА АКО СЕ ДОГОДИ ЗОМБИ АПОКАЛИПСА: Амерички стручњаци направили приручник

Arhiva Večernjih Novosti

Da, dobro ste pročitali. Krvavi događaji koje ste videli u mnogim filmovima očigledno nisu samo plod mašte holivudskih pisaca, već nešto za šta se američki Centar sprema.

Smernice agencije za takvu apokalipsu napisao je kontraadmiral Ali S. Han, koji je vodio Kancelariju za spremnost i reagovanje u javnom zdravlju Centra od 2010. Objavljen je pre skoro decenije, ali su ga mediji otkrili tek sada.

Prema uputstvu pod nazivom „Pripremljenost 101: Zombi apokalipsa“, najvažnije je sastaviti komplet za hitne slučajeve, koji između ostalog uključuje:

- vodu (1 galon po osobi dnevno)

- hranu, uglavnom nekvarljive namirnice koje čovek redovno jede;

- lekove;

- alat i pribor kao što su noževi, selotejp, radio na baterije;

- higijenski materijal (sapun, peškiri itd.);

- odeću za svakog člana porodice i ćebad

- važne dokumente kao što su vozačka dozvola i pasoš.

- pribor za prvu pomoć za lečenje posekotina i razderotina koje biste mogli dobiti tokom tornada ili uragana.

Ali S. Han, autor priručnika, primećuje da komplet za hitne slučajeve ne bi bio koristan samo tokom zombi apokalipse, već i u drugim teškim situacijama poput zemljotresa, poplava, tajfuna i pandemije.

Nakon sastavljanja kompleta za hitne slučajeve, piše dr Han, treba smisliti plan za hitne slučajeve - gde ići kada započne apokalipsa i koga treba obavestiti kada se zombiji pojave na vašim vratima.

Prema njegovom mišljenju, ne treba se plašiti ako se tako nešto dogodi, jer je Centar spreman za izazov. Prvo, savezna agencija bi pružila „tehničku pomoć“ gradovima, državama i međunarodnim partnerima koji se bave „napadom zombija“.

Tada bi, napisao je on, Centar započeo istragu kako bi utvrdio izvor zaraze, naučio kako se infekcija prenosi, kako prekinuti ciklus prenosa, kao i kako lečiti ljude koji su postali zombiji.

Sputnjikov tim takođe savetuje da kupite nekoliko bacača plamena, motornih testera i mačeta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek