UDRUŽILA SE PROTIV AIRBNBA: Čak 22 evropska grada traže stroža pravila za rad platforme

Tanjug

18. 09. 2020. u 07:26

УДРУЖИЛА СЕ ПРОТИВ АИРБНБА: Чак 22 европска града траже строжа правила за рад платформе

Arhiva Novosti

SAVEZ 22 evropska grada pozvao je danas EU da uspostavi stroža pravila za internet platformu za kratkoročni najam nekretnina Airbnb.

Savez je uveren da zbog njih cene nekretnina rastu, što lokalno stanovništvo gura u nezavidan položaj, prenosi portal Seebiz, pozivajući se na AFP.

Predstavnici Amsterdama, Barselone, Firence i drugih turističkih gradova sastali su se u Parizu sa evopskom poverenicom za zaštitu tržišnog takmičenja Margrete Vestager kako bi skrenuli pažnju na "zastareli" zakonski okvir za rad digitalnih platformi za odmor.

Airbnb, koji ima dominantan tržišni udeo u ovom segmentu, ljuti mnoge meštane, pa lokalne vlasti pokušavaju uravnotežiti želju za prihodom od turizma i pogoršanje situacije na tržištu nekretnina.

Nekoliko gradova već je sprovelo ograničenja usmerena prvenstveno na suzbijanje ilegalnih stanova za iznajmljivanje.

Zvaničnici ukazuju na potrebu za zakonodavnim okvirom za celu EU, jer bez njega Airbnb deluje bez puno nadzora i insistira da nudi samo uslugu povezivanja turista i iznajmljivača.

Ovakav stav firme dodatno je ojačan prošlogodišnjom presudom Suda EU-a prema kojoj platforma sa sedištem u Irskoj u Francuskoj ne treba licencu za rad agenata za promet nekretninama.

Airbnb, kao posrednik izmedu pružalaca nekretnina i onih koji traže kratkotrajni smeštaj, pruža "uslugu informacijskog društva", presudio je sud.

"Vreme je za novi evropski regulatorni pristup, koji pre svega služi opštem interesu, a to je po našem mišljenju pristup stanovanju i mogućnost života u našim gradovima", rekla je danas gradonacelnica Pariza En Idalgo.

Savez 22 grada zamišlja inovacije povezane s digitalnim platformama za odmor u okviru zakona o digitalnim uslugama, koji se priprema u resoru kojeg vodiVestager.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)