IZVEŠTAJ SAVETA EVROPE O CRNOJ GORI: sumnjaju kao i "venecijanci"

Veliša KADIĆ

10. 07. 2020. u 07:52

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope objavila je privremeni izveštaj o Crnoj Gori u kom se navodi da je i 2019. Venecijanska komisija (VK) ostala "sumnjičava prema kontroverznim odredbama o imovini verskih zajednica"

ИЗВЕШТАЈ САВЕТА ЕВРОПЕ О ЦРНОЈ ГОРИ: сумњају као и венецијанци

Večernje Novosti

PARLAMENTARNA Skupština Saveta Evrope objavila je privremeni izveštaj o Crnoj Gori u kom se navodi da je i 2019. Venecijanska komisija (VK) ostala "sumnjičava prema kontroverznim odredbama o imovini verskih zajednica". Pravni zastupnik MCP dr Vladimir Leposavić saopštio je da se ova sumnjičavost ogleda u činjenici da je Venecijanska komisija i u svom drugom mišljenju o praktično istom zakonu, juna 2019, iznela više od 15 izričitih preporuka koje se odnose samo na "imovinsko pitanje".

 

- Vlada nije usvojila nijednu preporuku u celini i nije odgovorila na pitanje i primedbu VK da sporne odredbe Zakona ne propisuju da li se činjenica upisa prava svojine u katastar nepokretnosti smatra dokazom - navodi dr Leposavić. - VK je istakla da teret dokazivanja leži na državi, a da pravila dokazivanja treba da sadrže i ona o sticanju svojine protekom vremena. U prilog tome, VK je citirala presudu u slučaju "Sveti manastiri protiv Grčke" (1984) u kojoj je Sud istakao da su "manastiri osnovani mnogo pre stvaranja grčke države i da su sticali imovinu vekovima, te da nije bilo moguće da registruju svoje pravo vlasništva sve do polovine 20. veka".

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori poručio je 13. juna da su spremni za nastavak dijaloga sa vlastima, što ohrabruje i Evropska komisija, i dali su rok Vladi da do 12. jula odgovori na njihov predlog o izmeni spornog zakona o slobodi veroispovesti.

- Posle tog vremena, a u periodu predizborne kampanje - nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi - poručili su episkopi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)