PROFESOR MILO LOMPAR O "OLUJI": Završna tačka uklanjanja Srba - Vršena ubistvima i asimilacijom

V. N.

04. 08. 2022. u 09:00

ZLOČINAČKA akcija hrvatske vojske i zapadnih (američkih) činilaca nad državljanima Hrvatske srpske nacionalnosti je predstavljala završnu tačku u dugom kontinuitetu hrvatske politike, koja je, u svojim različitim vidovima, uvek u završnici računala sa fizičkim uklanjanjem srpskog naroda.

ПРОФЕСОР МИЛО ЛОМПАР О ОЛУЈИ: Завршна тачка уклањања Срба - Вршена убиствима и асимилацијом

Foto Ž. Knežević

Ta politika je imala uvek dva vida: maksimalni, koji je uključivao fizičku likvidaciju Srba kada prilike budu povoljne, kao što su bile pri raspadu obe Jugoslavije, i minimalni, koji je podrazumevao asimilaciju Srba metodom kulturne i političke diskriminacije, kao i metodom izolovanih fizičkih pritisaka. U takvom rasporedu okolnosti, uvek bi maksimalni cilj bio prikrivan minimalističkim obrazloženjima i to je bilo pravilo kako u okvirima katoličke, tako i u okvirima nacionalne propagande.

Ta politika je takođe uvek brinula o tome da u Beogradu nađe saveznike u cilju prikrivanja svog istinskog sadržaja. Istorijska odgovornost komunističke partije, zbog prikrivanja i falsifikovanja činjenica vezanih za Jasenovac unutar kulturne politike komunističke Jugoslavije bila je presudan činilac koji je obezbedio da javno sredstvo o genocidu bude u bitnoj meri umanjeno. Istorijska odgovornost drugosrbijanske nevladine inteligencije jeste produžetak ovog komunističkog minimalizovanja kako srpskih žrtava, tako i istinskih hrvatskih političkih ciljeva.

Treba razumeti da ovakvo ponašanje hrvatske politike nije samo njena autonomna orijentacija, već da ono nastaje na jednom svetsko-istorijskom vektoru, čije su pretpostavke uvek podrazumevale antirusku i antisrpsku politiku u dugim istorijskim razdobljima. U tome je posvećena i svaka kulturna ili umetnička obrada prošlih istorijskih činjenica, čiji je osnovni oblik vezan za dalji prodor na istok u različitim oblicima kulturnog i političkog dejstva.


BONUS VIDEO: POGROM SRBA IZ KRAJINE: "Oluja" - zločin bez kazne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)