Ova ameba JEDE LjUDSKI MOZAK: U američkoj državi izdato UPOZORENjE

Novosti Online

četvrtak, 09. 07. 2020. u 00:05

Ова амеба ЈЕДЕ ЉУДСКИ МОЗАК: У америчкој држави издато УПОЗОРЕЊЕ

Foto: Depositphotos

Slučaj veoma retke amebe koja „jede mozak“ potvrđen je na Floridi, saopštili su zdravstveni zvaničnici u ovoj američkoj državi
SLUČAJ veoma retke amebe koja „jede mozak“ potvrđen je na Floridi, saopštili su zdravstveni zvaničnici u ovoj američkoj državi.

Ministarstvo zdravstva Florid je potvrdilo da je jedna osoba u okrugu Hilsboroug zaraženo jednoćelijskom amebom "Naegleria fowleri" koja uzrokuje infekciju mozga i koja je obično smrtonosna.

Ameba se obično nalazi u toploj svežoj vodi, a u telo ulazi kroz nos. Ministarstvo nije otkrilo gde je osoba inficirana, kao ni njeno zdravstveno stanje, a poznato je da se ameba ne može preneti sa osobe na osobu.

Slučajevi su uglavnom registrovani u južnim američkim državama, na Floridi su retki, te je od 1962. godine registrovano 37 slučajeva. S obzirom na ozbiljnost infekcije, Ministarstvo je izdalo upozorenje stanovnicima okrugu Hilsboroug.

Lokalnom stanovništvu je savetovano da izbegava kontakt nosa i vode iz česme i jezera, reke, kanale i slično gde je infekcija moguća, posebno tokom toplijih letnjih meseci, jula, augusta i septembra.

Inficirane osobe imaju simptome poput povišene temperature, vrtoglavice i povraćanja, kao i ukočenja vrata i glavobolja. Većina umire za manje od sedam dana.

Ministarstvo je apelovalo na one koji primete simptome da se što pre jave lekaru jer bolest brzo napreduje, piše Bi-Bi-Si, prenosi portal Kliks.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije