U Kini je prosečno svakog dana u februaru otkazano oko 10.000 domaćih letova zbog epidemije korona virusa, a kako bi ponovno podstakle domaću potražnju, kineske avio-kompanije nude ekstremno niske cene avionskih karata, prenosi danas portal SeeBiz.


Tako se za destinacije udaljene po 1.500 kilometara one mogu naći i za po 20 američkih dolara, dok ih lou-kost kompanije nude i za manje od četiri američka dolara.


To je trenutno cena niža i od uobičajene kafe u "Starbaksu", najpopularnijem lancu za ispijanje kafe u Kini, gde taj napitak košta četiri i po američka dolara.


Tokom februara otkazano je dve trećine planiranih letova, a kineski analitičari napominju da kompanije u ovom trenutku samo žele da stabilizuju domaću potražnju i vrate poverenje putnika.


Analitičarka Bank of Communication Internationala Luy You kaže da država podstiče mnoge kineske avio-prevoznike da održavaju ključne domaće pravce.


"Tokom ovogodišnjih praznika prosečni dnevni promet za celu Kinu je iznosio 470.000 putnika, što je pad od 75 posto u odnosu na lani", kaže analitičarka.


Vodeći hongkongški avio-prevoznik "Cathay Pacific" je do daljeg na neplaćeno odsustvo pustio svojih 25.000 od ukupno 33.000 zaposlenih nakon otkazivanja 60 odsto letova, te nametnutih restrikcija prema inostranim destinacijama.


Pročitajte još: Zbog dugačkog imena putniku naplaćena skuplja avio-karta


To je nastavak na one tri sedmice neplaćenog odsustva za 27.000 zaposlenih sa početka februara, nakon procene da se turistički sektor u Hong Kongu ne može oporaviti u prvoj polovini ove godine.